Ga naar inhoud
MAP
nl

Harlingen

ruwe bolster

Welkom in één van de oudste steden van Nederland; Harlingen. Wist je dat deze stad al in 1234 stadsrechten kreeg? In deze Elfstedenstad is veel van het roemrijke verleden bewaard gebleven. In de enige zeehavenstad die Friesland rijk is, staan de inwoners 'met de kop naar zee'. Ruwe bolsters die genieten van de wind en het water. 

Verdiep je eens in het nautische verleden van de stad! Met z'n vele wonderschone gevels en prachtige steegjes. Ontdek de oude pakhuizen en slenter heerlijk door de charmante binnenhavens. Verhalen over het verleden worden verteld in het Hannemahuis; het museum van Harlingen.  

Onze stad staat dwars op zee

Simon Vestdijk - uit 'De Held van Temesa' (1962)

unieke bezienswaardigheden - de bijzondere plekjes die je niet wil missen

Tips - om harlingen te ontdekken

Natuurgebieden - zoals het hegewiersterfjild

Gek op wandelen in de natuur? Loop dan op je gemak vanuit Harlingen naar natuurgebied het Hegewiersterfjild. Dit gebied – met vogelkijkhut - is onder andere via de Westerzeedijk bereikbaar. Het Hegewiersterfjild is belangrijk als hoogwatervluchtplaats, maar ook als broedgebied voor talloze vogels. Bij hoog water op het Wad ontmoeten de wad- en weidevogels elkaar in het Hegewiersterfjild. Van visdiefjes en kluten tot wulpen, grutto’s en tureluurs tot kieviten. Met af en toe een bijzondere gevederde gast. 

In 2020 heeft de herinrichting van een aantal percelen door Natuurmonumenten plaatsgevonden. De droge landbouwpercelen zijn afgegraven, zodat ze natter en beter geschikt zijn voor weidevogels in het voorjaar en wad- en trekvogels in het najaar. In de afgegraven percelen is bovendien de oude greppel- en slenkenstructuur teruggebracht. Zo is er meer ruimte voor de wad- en weidevogels én meer beleving voor de bezoekers.