Ga naar inhoud
MAP
nl

Fryslân op de bodem van een oude zee

Kijk maar eens op de kaart in je atlas. Dan zie je één groot blauw vlak: de Waddenzee. En één groot groen vlak: Noardwest Fryslân. Daar ben je snel mee klaar, zou je denken. Wat moet je hier eigenlijk?

Nou, dat zal je nog verrassen. Juist hier ontdek je verborgen verhalen. Bedenk je eens; héél Nederland is keurig ingedeeld, vastgelegd. Steden, dorpen, wegen, kanalen. Zelfs de ooit zo woeste rivieren zijn grotendeels getemd. En dan toch, op weg naar de rand van Nederland, de Waddenzee, Unesco Werelderfgoed, verandert het landschap. Een puur en ruig gebied, met diepe geulen, snelstromend water, meters getijverschil en zichtbare historie in het landschap als je goed kijkt. Hier voel je je een pionier. Want het grote publiek komt hier niet. De woeste zee, de beetje bij beetje getemde natuur, het waren bouwstenen van het huidige landschap gevormd op de oude zee. Wie het zien wil, ontdekt de sporen nog. Parels van dorpen, als stippen uitgestrooid in het oude landschap. Het zodenhuis in Firdgum. Oude zeeslenken in een landschap van kwelders en dijken. Steden als Bolsward, Franeker en Leeuwarden, oprijzend uit het groene land. 

Verdiep je in het land op de bodem een oude zee

Eerlijk en puur

En je ontdekt het gaandeweg. Hartje winter met de hond over het Harlinger strand. In de lente, fietsend langs smalle dijken. Museum Het Hannemahuis, of het Koninklijke Planetarium van Eise Eisinga in Franeker. Overal die bijzondere voorliefde voor tuinen en stinzenflora. De cultuur van de eigenzinnige Bildtkers en de eeuwenoude Slachtedyk. De warme, oprechte gastvrijheid die je ontmoet in je bed & breakfast, gewoon bij Friezen thuis. Hoezo zijn ze stug? Ze nemen de tijd en dat is een ontdekking op zich. Neem gerust de gastenboeken erbij en lees wat pioniers eerder al doorgaven. Psst… vertel het niet verder! Het is hier nog zo puur.

Deze culturele activiteiten wil je niet missen