Ga naar inhoud
MAP
nl

Franeker

hoogtepunten - deze locaties mag je niet missen tijdens je bezoek

Het klimaat is er beter om te denken

Filosoof René Descartes - waarom hij in 1629 aan de Franeker Universiteit kwam studeren

Shoppen - in franeker kan je het vinden

Wist je dat Franeker een echte modestad is? De binnenstad biedt volop gevarieerd aanbod van modewinkels. Of je nou zoekt naar dat ene paar hippe sneakers, mooie lingerie of stijlvolle sieraden, in Franeker kun je het vinden. En ieder jaar in april staat mode extra hoog in het vaandel in Franeker. Dan kun je je hart ophalen tijdens het Franeker Fashionweekend. Een weekend lang is het mode wat de klok slaat. 

Of wil je thuiskomen met iets écht bijzonders? Iets authentiek Fries? Ook dan moet je in Franeker zijn. Je vindt er verrassende delicatessenwinkels, streekproducten of het Franeker bier; Planetenpils. Daar kun je mee thuiskomen! Geen grote ketens, maar een fijne mix van boetiekjes en eigenzinnige winkels. En na gedane zaken is het goed rusten. De ultieme beloning is heerlijk de benen strekken op een terrasje en je laten verwennen door de gastvrije ondernemers. Zien we je binnenkort?

Gezien op TV en dus een leuke kijktip voor jou: 'Hier zijn de Van Rossems' in Franeker. Je kent ze ongetwijfeld; de Van Rossems. Het drietal Maarten (specialiteit geschiedenis), Vincent (specialiteit architectuur) en zus Sis (kunsthistorica). Eind 2017 bezochten zij Franeker voor hun programma 'Hier zijn de Van Rossems'. 

Klik hier om de aflevering terug te kijken
 • Martenastins

  Edelman Hessel van Martena liet dit stadskasteel in 1506 bouwen en zijn familie woonde er tot 1696. Daarna werd de Martenastins het woonhuis van rijke Franeker families. Wil je zien hoe men toen leefde? Stap eens naar binnen om dat te ontdekken. Je vindt de Martenastins aan de Voorstraat 35 en huist tegenwoordig het Museum Martena en het VVV-informatiepunt.

  Meer over Museum Martena
  Martenastins
 • 't Coopmanshûs

  Rijksmonument 't Coopmanshûs (1746) aan de Voorstraat 49 wordt omschreven als het mooist bewaarde patriciërshuis in Franeker. Het bijzondere pand herbergt ook een van de bezienswaardigste privécollecties van Friesland. Wil je naar binnen? Dat kan, maar 't Coopmanshûs heeft geen vaste openingstijden. Op afspraak kun je er dagelijks terecht en er zijn ook elke laatste woensdag van de maand rondleidingen (kosten € 5 p.p.). Aanmelden kan via een mail naar: info@coopmanshus.nl. 

  Naar 't Coopmanshûs
  't Coopmanshûs Via Pinterest
 • Botniastins

  De rond 1500 gebouwde Botniastins kent een trieste geschiedenis. Zo overleed Anna van Nassau er op 24-jarige leeftijd in 1588 en werd het later een weeshuis. Tegenwoordig is de stins de thuisbasis van de Academie van Franeker.

  Meer over de Botniastins
  Botniastins
 • Theehuisjes

  In de 18e eeuw lieten professoren siertuinen met zomerkoepels aanleggen achter hun huizen aan de Zilverstraat. In totaal stonden er 11 theehuisjes bovenop het Bolwerk. Nu zijn er nog 4 over en in de zomermaanden is een theekoepeltje geopend voor publiek. 

  Meer over de theekoepels
  Theehuisjes
 • Martinikerk

  De Martinikerk is gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw en staat midden in het centrum van Franeker. De kerk is van 1 mei tot 1 oktober geopend. Van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op maandag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

  Meer over de Martinikerk
  Martinikerk
 • Voormalig Stadhuis

  Het in renaissancestijl gebouwde stadhuis dateert uit 1591. Het gebouw staat in de top 100 van de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Duw de zware deur gerust open en neem binnen een kijkje. De gastheer of -vrouw ontvangt je hartelijk. Gratis toegankelijk tussen 1 maart en 1 november van 13.00 - 17.00 uur. Ook een rondleiding is gratis.