Ga naar inhoud
MAP
nl

Uytland

In je element

Een weids en open landschap  aan de Waddenzee, dat nog niet door het massatoerisme is ontdekt. Dat is het Uytland in het noorden van Noardwest Fryslân.  In vroegere tijden bonden de bewoners de strijd aan met de zee en werd de zee bedwongen. Er ontstond een unieke natuur van zandplaten en kwelderpolders. In het Uytland tref je de hoogste terpdichtheid van Europa. Prachtige eeuwenoude kerkjes met hun prachtige oude kerkpaden afgewisseld met akkers en boerenerven. De Waddenzee is inmiddels UNESCO werelderfgoed, vanwege de unieke en gevarieerde rijkdom aan planten en dieren. Die zich weten aan te passen aan wisselende omstandigheden. Net als de eerdere terpbewoners.

Geniet in het voorjaar en de in de zomer van uit bloeiende akkers met vaak wuivend graan en grazige weilanden. Nog steeds zorgt die dagelijkse relatie tussen mens en natuur voor een open, echte en eerlijke levenshouding. Hier ken je je dorpsgenoten en zeg je elkaar gedag op straat. En is het 's nachts nog echt donker.

In het Uytland valt een hoop te beleven, met als jaarlijkse hoogtepunten de sportieve en culturele (oogst)feesten. Met overal streekproducten, de Noordelijke Elfstedentochtroute en de gezonde, zilte, lucht. Voor ontdekkingsreizigers een uitstekende bestemming om je te laten verrassen en tegelijk met beide voeten op de grond te staan. Enne... vertel het niet verder, hoor. Deze plek houd je lekker voor jezelf!

Ant kikes!

'Tot ziens!' in de streektaal Het Bildts

Unieke bezienswaardigheden in het Uytland - We hebben de meeste bijzondere alvast voor je geselecteerd

Lekker eten en drinken in het Uytland