Ga naar inhoud
MAP
nl

Beleef de donkerte

Nergens is de duisternis zo puur te ervaren dan in Noardwest Fryslân. Bij helder weer is de Melkweg of zelfs het Noorderlicht duidelijk te zien. Veel ondernemers in het Waddengebied maken deze duisternis op uiteenlopende manieren beleefbaar. Met unieke ervaringen die niet mogen ontbreken op een bucketlist.

Mee op een bijzondere ontdekkingstocht? Beleef de donkerte vanaf het Wad op een historisch zeilschip uit Harlingen, ga kamperen onder de sterren bij Martenastate in Koarnjum of ontdek de stand van de planeten aan het plafond in ENESCO Werelderfgoed het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker: het oudste werkende planetarium ter wereld. 

 

De highlights in het donker

Sterren kijken op het plafond

Sterren kijken op het plafond

Het zonnestelsel in huis. Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga en behoord tot UNESCO Werelderfgoed.

Een etmaal op het Wad

Een etmaal op het Wad

Een etmaal op het wad: zeilen, droogvallen, wandelen, eten en slapen onder de sterrenhemel op het wad! 

DEEMSTERINNG

DEEMSTERINNG

Mindfulrinne (Fries voor: bewust wandelen) met een begeleider van Praktijk de Sinneblom. Bewust lopen en stilstaan bij wat er is. Een oefening in aandacht in de tijd van licht en donker. Letterlijk heet deze periode: ‘deemstering’ of schemertijd.

Bezoek eens een nachttuin

De nacht bruist van het leven!

In de nacht komen veel dieren en planten tot leven. Donkerte is voor deze ‘nachtbrakers’ een levensvoorwaarde. Toch is het bestaan van deze bijzondere dieren en planten niet of nauwelijks bekend bij mensen. Daarmee is ook onbekend waarom juist het donker van de nacht voor deze soorten zo belangrijk is. Nachtsoorten hebben het in aantallen en variatie moeilijk door de oprukkende lichtvervuiling. Ze hebben veilige, donkere en voedzame plekken nodig om te leven. In Noardwest Fryslân hebben we drie nachtuinen. 

Dit zijn de nachttuinen in Noardwest

Andere activiteiten in het donker