Ga naar inhoud
MAP
nl

11 Fountains

Het liefst passeren we de route langs de 11 steden van Fryslân in ijzige temperaturen op de schaats. Gelukkig is er nog een prachtige reden bijgekomen om de 11 Friese steden te bezoeken. Voor ieder van de 11-steden is door een internationale topkunstenaar een fontein ontworpen. Iedere fontein heeft z'n eigen verhaal. Een verhaal wat past bij de stad waar hij aan geschonken is. Hedendaagse kunst in een historisch decor. In Noardwest Fryslân vind je 3 van de 11 fonteinen. Bekijk ze allemaal met eigen ogen. 

Ontdek de 3 fonteinen in Noardwest-Fryslân

 • Oortfontein - Franeker

  De Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel ontwierp de Oortwolk fontein. De fontein is een ode aan Jan Hendrik Oort. De naam zegt je misschien niet zoveel, maar de in Franeker geboren Jan Hendrik Oort is wereldberoemd als astronoom. Oort ontdekte een wolk van miljarden komeetachtige deeltjes. Zijn ontdekking betekende een doorbraak in de astronomie. De Oortfontein verbeeldt de Oortwolk door een nevel van fijne druppeltjes. Ervaar het zelf en bewandel de speciale 11fountains wandelroute.

  11fountain wandelroute Franeker
 • Love - Leeuwarden

  Midden in Leeuwarden, tegenover het Centraal Station, staat Love, de fontein ontworpen door de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. De 2 metershoge sculpturen van een jongen en een meisje staan in een veld van mist. Plensa liet zich inspireren door de jeugd in de stad én door het gebied buiten de stad. Daar waar 's ochtends de nevel boven de weilanden hangt. Bijna surrealistisch, maar wonderschoon. Bekijk hem zelf en bewandel de speciale 11fountain wandelroute.

  11fountain wandelroute Leeuwarden
 • De Walvis - Harlingen

  Havenstad Harlingen floreerde vroeger onder andere door de handel over zee, maar ook door de walvisvangst. Het kunstenaarsduo Allora en Calzadilla uit de VS en Cuba ontwierp een levensechte potvis. Zoals het deze dieren soms overkomt, lijkt de fontein aangespoeld in het ondiepe water bij de Zuiderpier. Gelukkig toont ie zo af en toe zijn levendigheid door een krachtige waterstraal uit te spuiten. Blijf goed opletten en schrik niet als de waterstraal de lucht in gespoten wordt! Bewandel daarna de speciale 11fountains wandelroute.

  11fountain wandelroute Harlingen

Kletterdei

Hjoed is de dei
dat we de maitiid fiere
dat de kranen wer iepenset wurde
fan de alve fonteinen
op it plak dêr't fan âlds
de linebeam stie
Symboalys it stek
fan byinoar kommen
de rûmte yn 'e midden
dêr't elkenien –
freon en tsjinspiler
folk fan allerhanne slach
fan oer lân en oer wetter
oer dún en oer dyk
út stêd en omkriten
ek yn tiden fan dining
– syn gedachten frijút farre litte mei

by Nyk de Vries