Ga naar inhoud
MAP
nl

11 Fountains

Het liefst passeren we de route langs de 11 steden van Fryslân in ijzige temperaturen op de schaats. Gelukkig is er nog een prachtige reden bijgekomen om de 11 Friese steden te bezoeken. Voor ieder van de 11-steden is door een internationale topkunstenaar een fontein ontworpen. Iedere fontein heeft z'n eigen verhaal. Een verhaal wat past bij de stad waar hij aan geschonken is. Hedendaagse kunst in een historisch decor. In Noardwest Fryslân vind je 3 van de 11 fonteinen. Bekijk ze allemaal met eigen ogen. 

Ontdek de 3 fonteinen in Noardwest-Fryslân

 • Oortfontein - Franeker

  De Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel ontwierp de Oortwolk fontein. De fontein is een ode aan Jan Hendrik Oort. De naam zegt je misschien niet zoveel, maar de in Franeker geboren Jan Hendrik Oort is wereldberoemd als astronoom. Oort ontdekte een wolk van miljarden komeetachtige deeltjes. Zijn ontdekking betekende een doorbraak in de astronomie. De Oortfontein verbeeldt de Oortwolk door een nevel van fijne druppeltjes. Ervaar het zelf en bewandel de speciale 11fountains wandelroute.

  11fountain wandelroute Franeker
  Oortfontein - Franeker
 • Love - Leeuwarden

  Midden in Leeuwarden, tegenover het Centraal Station, staat Love, de fontein ontworpen door de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. De 2 metershoge sculpturen van een jongen en een meisje staan in een veld van mist. Plensa liet zich inspireren door de jeugd in de stad én door het gebied buiten de stad. Daar waar 's ochtends de nevel boven de weilanden hangt. Bijna surrealistisch, maar wonderschoon. Bekijk hem zelf en bewandel de speciale 11fountain wandelroute.

  11fountain wandelroute Leeuwarden
  Love - Leeuwarden
 • De Walvis - Harlingen

  Havenstad Harlingen floreerde vroeger onder andere door de handel over zee, maar ook door de walvisvangst. Het kunstenaarsduo Allora en Calzadilla uit de VS en Cuba ontwierp een levensechte potvis. Zoals het deze dieren soms overkomt, lijkt de fontein aangespoeld in het ondiepe water bij de Zuiderpier. Gelukkig toont ie zo af en toe zijn levendigheid door een krachtige waterstraal uit te spuiten. Blijf goed opletten en schrik niet als de waterstraal de lucht in gespoten wordt! Bewandel daarna de speciale 11fountains wandelroute.

  11fountain wandelroute Harlingen
  De Walvis - Harlingen

Stadsgezicht Franeker - Ontdek de sterren van Franeker met historicus Josse!

Franeker is een kleine academische stad, met verstopte tuinen en karakteristieke gevels. Ideaal voor een kleine wandeling met grote impact. Van de overdadige gevels binnen de grachten, tot de bolwerken en verstopte tuinen in de binnenstad. Wie oog voor detail heeft, kijkt hier zijn ogen uit. Over kijken gesproken; Franeker, dat vroeger een universiteitsstad was, is ook de stad van de sterrenkijkers.

De briljante astronoom Jan Hendrik Oort komt er vandaan, en je vindt er het oudste nog werkende planetarium gebouwd door amateur-astronoom Eise Eisinga. In deze route van zo’n 40 minuten, ervaar je het verhaal achter de fontein en kom je langs de pareltjes van deze stad.

Lees hier het 11 fountains magazine
Stadsgezicht Franeker
 • Stadsgezicht Franeker