Ga naar inhoud
MAP
nl

Het water op in Harlingen

Echte watersportliefhebbers kunnen in Harlingen hun hart ophalen. In de binnenhavens van Harlingen zijn volop aanlegplaatsen om je (zeil)boot aan te meren en de stad te verkennen. Maar heb je zelf geen boot? Geen nood, in Harlingen kun je op diverse plekken terecht.

Havens en Visserij

Havens en Visserij

Harlingen is een van de oudste havensteden van Nederland en de enige Friese havenstad. Bezoek een een van de havens!

De Noorderhaven is door de Friezen verkozen tot een van de mooiste plekken van Fryslân.

En wij snappen dat wel! Kom genieten van de bruisende levendigheid van deze havens midden in het centrum gelegen of net daar buiten en aanschouw de statige monumentale panden rondom.  

Of bezoek de stoere Vissershaven en neem een vers visje mee naar huis.

 

Bruggen Bediening

De vaarroute door Harlingen (diepte ca.  1.50 meter) voert door de poort van Friesland langs de prachtige historische gevels en door een stelsel van monumentale grachten en singels. De meeste bruggen onderweg worden nog met spierballenstroom bediend. 

Bruggen binnenstad Harlingen:

Telefoon: +31 (0) 6 53 75 25 87   Bediening op aanvraag:  09.00 tot 12.00 uur en 13.00 tot 19.00 uur

Bruggen Noorder- en Zuiderhaven

Maandag t/m zaterdag van 06.00 tot 22.00 uur

Zondag van 07.45 tot 21.45 uur

Het strand

Het strand

Op loopafstand van de historische binnenstad ligt het Harlinger strand. Een prachtige plaats om bijvoorbeeld even lekker uit te waaien, of juist te luieren in de zon. Maak een heerlijke strandwandeling, rust uit op het strand of maak een frisse duik in het water. Het strand is het gehele jaar toegankelijk en daardoor elk seizoen een heerlijke plek om even tot rust te komen. Bovendien, het uitzicht over de Waddenzee verveelt nooit!

Cruisehaven

Cruisehaven

Grote internationale cruiseschepen en riviercruiseschepen meren aan in de Nieuwe Willemshaven in Harlingen op slechts een paar honderd meter afstand van het historische centrum. Een prachtig schouwspel! Bekijk hier de aankomsten van de cruiseschepen.

De Bruine Vloot

De Bruine Vloot

Een zeilschip huren voor een groepsuitje of zeilvakantie met vrienden? Dan kun je terecht bij de tjalken, klippers etc. van de bruine vloot in Harlingen. 

Nog meer Wetterwille in Harlingen

 • Singel Prinses

  Boek een rondvaart met de Singel Prinses door de grachten en havens van Harlingen. De Singel Prinses is een echte Amsterdamse rondvaartboot. Er zijn 40 zitplaatsen, toilet is aanwezig en ook een hapje en drankje aan boord is mogelijk. 

  Meer info over de Singel Prinses
  Singel Prinses
 • Zonnepontje

  Het zonnepontje, de Jonge Seun, speelt een belangrijke rol in de haven van Harlingen. Het duurzame pontje is gemaakt van aluminium en wordt aangedreven door 12 zonnepanelen. Voor een klein bedrag kun je worden overgezet naar de Zuiderpier of Sassteiger. Ook kan een rondje door de haven worden gemaakt en is de Walvis fontein van dichtbij te bewonderen. Een leuk uitje!

  Naar het Zonnepontje
  Zonnepontje
 • Bootje huren

  Liever zelf het roer in handen? Gewoon lekker op eigen gelegenheid varen kan met een bootje van Ouwe Seun. Picknickmand inpakken, glazen en een wijntje mee en je bent er helemaal klaar voor. O ja, vergeet de zonnebrand niet.

  Huur hier je bootje
  Bootje huren
 • Zeehondentocht

  Met bijna 40 jaar ervaring op de Waddenzee weet de schipper precies waar hij de zeehonden kan vinden. Groepen op afspraak en individueel is er zomers een bijna dagelijks programma. Lekker eten en gezellig een drankje erbij aan boord is geen probleem.

  Meer over zeehondentochten
  Zeehondentocht