Ga naar inhoud
MAP
nl

Bjirmen

Sexbierum

Aan de rand van de zeedijk liggen namelijk oude kleiputten, dyksputten in het Fries genoemd. De Dyksputten zijn overblijfselen van de kleiwinning aan het einde van de negentiende eeuw. De opgegraven klei werd gebruikt voor de ophoging van de naastgelegen...

Aan de rand van de zeedijk liggen namelijk oude kleiputten, dyksputten in het Fries genoemd. De Dyksputten zijn overblijfselen van de kleiwinning aan het einde van de negentiende eeuw. De opgegraven klei werd gebruikt voor de ophoging van de naastgelegen zeedijk. Hierdoor hebben deze kleine pareltjes een belangrijke cultuurhistorische waarde. Qua natuur zijn ze ook interessant. Tegenwoordig zijn het laaglandgrassen, die onder invloed staan van opborrelend kwelwater. Alle elementen opgeteld hebben samen een oppervlakte van 54 hectare.

“Fiets over de zeedijk van Roptasyl tot voorbij Koehool. Geniet van het weidse uitzicht over de akkers en de opvallende gaten in het landschap langs de Dijksvaart.”

Geniet van het weidse uitzicht aan de rechterkant, terwijl je aan de linkerkant tegen de groene zeedijk aankijkt. De weidse Waddenzee ligt verstopt achter de zeedijk. Aan de rechterkant vind je naast akkerlanden ook verrassingen in het landschap, de dyksputten. Een heerlijke route om je even helemaal vrij te voelen. Iedere put is anders, spring op de fiets en laat je verrassen.

Afstand tot jouw locatie:
Toon resultaten