Ga naar inhoud
MAP
nl

Foodroute van Franeker naar Wad

(45.3 km)

De zeeklei in de voormalige Friese streek Westergo is de rijke voedingsbodem van allerlei voedselproducten. Vruchtbare akkerbouw met veel biologische boeren bevindt zich in de ‘bouhoeke’ langs het zeedijkgebied. In zuidelijke richting bepaalt taaier te bewerken knipklei de bodemkwaliteit en overheerst veehouderij in de landbouw. Afgewisseld met boomgaarden en kleinschalige tuinbouw. Streekvoedsel van dit rijke ‘kweldereiland’ is op veel plaatsen te verkrijgen bij boerderijwinkels, kramen langs de weg, restaurants en horeca in Franeker en dorpen.  

Dit ga je zien

05
05
09
1

Korendragershuisje

Het huisje voor korendragers en zakkendragers. Monumentaal pand, gratis toegankelijk, met een museale functie.

Korendragershuisje
2

Brasserie De Stadstuin

Bij Brasserie De Stadstuin geniet je van de beste koffies van Franeker, en eet je elke dag vers brood uit eigen oven. Naast het Planetarium en zeven dagen per week geopend.

Brasserie De Stadstuin
3

Museum Martena

In Museum Martena komt het verleden tot leven. Je neemt een kijkje in het leven van oud-bewoners, bekende Franekers, geleerde vrouwen (Anna Maria van Schurman) en de Academie van Franeker. Je mag kijken, voelen, ruiken, horen en proeven.

Museum Martena
4

Keatsmuseum

Het Keatsmuseum is het oudste sportmuseum van Nederland. Het museum geeft in haar vaste opstelling een beeld van de historische ontwikkeling van de kaatssport. In wisselende tentoonstellingen vindt je er alles over de kaatssport.

Keatsmuseum
15
5

Jellema Specialiteiten

De specialiteitenwinkel van Franeker voor iedereen die van kwaliteit houdt.

Jellema Specialiteiten Jellema Specialiteiten winkel
12
6

Okkingastate

Een 200 jaar oude boerderij aan de terpen bij Wijnaldum. Met oog voor het landschap hebben we deze boerderij omgebouwd tot een modern biologisch melkveebedrijf met 75 koeien.

Okkingastate
7

Pluktuin PlukWad Wijnaldum

Loop op een zonnige dag door een reusachtig bloemenveld. Kies op je gemak de mooiste bloemen uit. Fiets in het zonnetje dwars door het akkerland terug naar huis. Pak je mooiste vaas en geniet nog dagen van de bloemenpracht. Een fleurig uitje.

Pluktuin PlukWad Wijnaldum
69
8

Molen De Korenaar Sexbierum

De Korenaar; een authentieke accomodatie die uitermate geschikt is voor uw evenement. Zo bevat de molen 2 zalen, een bar en een grote tuin. Sfeervol, romantisch monument. De molen is een officiële trouwlocatie met een prachtige tuin.

Molen De Korenaar Sexbierum
40
9

Lyts Ropta

Lyts Ropta is een biologisch akkerbouwbedrijf in het noorden van Friesland waar je verse groentes kunt kopen en een vakantiehuisje kunt huren.

Lyts Ropta Boerderij Lyts Ropta
10

Liauckemastate

Eén van de grootste state van Fryslân. Een archeologisch rijksmonument waarvan de prachtige poort nog intact is.

Liauckemastate Liauckemastate
43
11

Bruinsma Bio

De natuer hat altyd gelyk! Oftewel de natuur heeft altijd gelijk, en dat is het motto van biologisch tuin-akkerbouwbedrijf Bruisma Bio. 

Bruinsma Bio Bruinsma bio streekproducten winkel
12

De Hege Wier

De Hege Wier is een stinswier aan de Ottemaleane met uitzicht op het dorp Sexbierum. In Friesland zijn er nog maar enkele voorbeelden van zo'n hege wier of stinswier te vinden.

De Hege Wier Fietsen Blessum weiland
86
13

Kloostertuin Oosterbierum

Kloostertuin Oosterbierum. Dorpstuin met sociale zomerfunctie. Tuinieren voor jong en oud. Verkoop van bloemen, groente en gezelligheid.

Kloostertuin Oosterbierum Kloostertuin Oosterbierum appelbomen in bloei
14

De Kraak Van Van Dam

Gezellige groepsaccommodatie in een kerkje bij de Waddenzee.

De Kraak Van Van Dam
15

Putswal

Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.

Putswal
16

Bunker Koehoal

De enige overgebleven bunker van Stelling Koehoal is een blijvende herinnering van de luchtoorlog boven Friesland.

Bunker Koehoal
17

Koehool: de dijk

Wat een dijk! Het is een flinke klim, maar bij helder weer kun je de waddeneilanden zien liggen. Niet alleen de hoogte van de dijk imponeert, maar ook de strakke en rechte vorm. Vroeger was die veel grilliger.

Koehool: de dijk
18

de Waadfisker

Dit kunstwerk herinnert aan de kustvisserij in de gemeente Franekeradeel en Het Bildt.

de Waadfisker
52
48
19

Familie Vogels

Leo Vogels drukt op de knop bij de loods. Terwijl het doorzichtige rolluik soepel omhoog ratelt checkt hij buienradar: geen wolkje aan de lucht. Een bericht verschijnt op zijn telefoon: 2 uur?, vraagt heit. Leo stuurt een duimpje en een smiley. 

Familie Vogels Familie Vogels
47
21
20

Yeb Hettinga Museum

Het Yeb Hettinga Museum is gevestigd in de oude school van Firdgum. Naast het museum is een oorspronkelijke terpwoning nagebouwd, een zodenhuis zoals die aan het begin van de jaartelling op deze plek moet hebben gestaan.

Yeb Hettinga Museum
42
88
21

Mariakerk Boer

De gepleisterde eenbeukige kerk uit de twaalfde eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Maria. Het ingangsportaal uit 1664 is heel bijzonder: het is gesierd met twee leeuwen en een vaas, afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate.

Mariakerk Boer
97
29
22

Theetuin Peins

Een bijzondere natuurtuin van 10.000 m2. Hier gaat de rust van bomen en planten hand in hand met het drukke leven van vogels, vlinders en insecten. Op één van onze terrassen of in het theehuis kunt u in alle rust genieten van allerlei lekkers.

Theetuin Peins
92
44
61
67
24
23

Lokaal Op Hatsum

Genieten in de sfeer van “Boeren-chique” uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

Lokaal Op Hatsum Lokaal Op Hatsum
23
03
24

theetuin Westerein

Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.

theetuin Westerein
25

De Slypstien

S V R campingDe Slypstien De camping is rustig gelegen buiten het dorp Wjelsryp,bij boerderij met koeien, kalfjes en geitjes. Onze camping bestaat uit 3 stacaravans en bungalow die verhuurd worden ,ook plek voor toercaravans en tenten. De camping ligt...

De Slypstien
26

Bioboer Pieter

Kippenboerderij in Tzum waar biologische eieren worden verkocht. U bent van harte welkom om langs te komen bij Pieter en Tjitske voor biologische eieren.

Bioboer Pieter eieren
05
 • 05
 • 05
 • 09
 • 15
 • 12
 • 69
 • 40
 • 43
 • 86
 • 52
 • 48
 • 47
 • 21
 • 42
 • 88
 • 97
 • 29
 • 92
 • 44
 • 61
 • 67
 • 24
 • 23
 • 03
 • 05