Ga naar inhoud
MAP
nl

Boeren Streekproducten route

(66,5 km)

Fietstocht langs boerderijwinkels, delicatesse zaken en restaurants in Noardwest Fryslân. Ontdek de lekkerste streekproducten, jo kinne it priuwe!

Deze 66 kilometer lange fietsroute door weids boerenlandschap, langs dijken en door kleine dorpjes brengt niets dan lekkers! 

Onze boeren zijn een trots volk en dat willen ze je graag laten proeven. Velen hebben een winkeltje langs de weg waar je hun (veelal biologische) producten kunt kopen. Denk hierbij aan groenten, aardappelen, fruit, vlees en zuivel. Zorg dat je goede fietstassen bij je hebt voor onderweg!

De route brengt je niet alleen langs boerderijen, maar ook langs restaurants die waanzinnig lekkere gerechten maken met gebruik van lokale producten. 

Onderweg zijn er genoeg plekken waar je even kunt uitrusten, zoals de Kloostertuin in Oosterbierum, daar is het zomers volop gezelligheid.

Wil je nog een souvenir meenemen voor thuis? Ook daar is aan gedacht: je komt langs speciaalzaken gericht op lokale producten en souvenirs.

Dit ga je zien

1

Lokaal Op Hatsum

Lokaal Op Hatsum

Genieten in de sfeer van “Boeren-chique” uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

Lokaal Op Hatsum
23
03
2

Bioboer Pieter

Bioboer Pieter

Kippenboerderij in Tzum waar biologische eieren worden verkocht. U bent van harte welkom om langs te komen bij Pieter en Tjitske voor biologische eieren.

eieren
05
09
15
3

Jellema Specialiteiten

Jellema Specialiteiten

De specialiteitenwinkel van Franeker voor iedereen die van kwaliteit houdt.

Jellema Specialiteiten winkel
12
45
80
4

Kloostertuin Oosterbierum

Kloostertuin Oosterbierum

Kloostertuin Oosterbierum. Dorpstuin met sociale zomerfunctie. Tuinieren voor jong en oud. Verkoop van bloemen, groente en gezelligheid.

Kloostertuin Oosterbierum appelbomen in bloei
86
5

Bruinsma Bio

Bruinsma Bio

De natuer hat altyd gelyk! Oftewel de natuur heeft altijd gelijk, en dat is het motto van biologisch tuin-akkerbouwbedrijf Bruisma Bio. 

Bruinsma bio streekproducten winkel
43
40
6

Lyts Ropta

Lyts Ropta

Lyts Ropta is een biologisch akkerbouwbedrijf in het noorden van Friesland waar je verse groentes kunt kopen en een vakantiehuisje kunt huren.

Boerderij Lyts Ropta
47
21
7

Yeb Hettinga Museum

Yeb Hettinga Museum

Het Yeb Hettinga Museum is gevestigd in de oude school van Firdgum. Naast het museum is een oorspronkelijke terpwoning nagebouwd, een zodenhuis zoals die aan het begin van de jaartelling op deze plek moet hebben gestaan.

8

Familie Vogels

Familie Vogels

Leo Vogels drukt op de knop bij de loods. Terwijl het doorzichtige rolluik soepel omhoog ratelt checkt hij buienradar: geen wolkje aan de lucht. Een bericht verschijnt op zijn telefoon: 2 uur?, vraagt heit. Leo stuurt een duimpje en een smiley. 

Familie Vogels
48
9

Jan en Rinske Andringa-Elsinga

Jan en Rinske Andringa-Elsinga

Jan Andringa rijdt met een kist Innovator over de oude dijk als hij plots op de rem moet trappen. Een lammetje schiet voor de trekker langs. Oei, dat scheelde weinig. Hij moet nog even wennen aan de schapen op de dijk.

22
10

Restaurant de Zwarte Haan

Restaurant de Zwarte Haan

De Zwarte Haan is uniek gelegen aan de voet van de zeedijk, en wordt omringd door natuur, rust en ruimte. Het restaurant is gevestigd in een monumentale boerderij.

70
34
11

Bildts Genot

Bildts Genot

Bildts Genot is een boerderijwinkel in Sint Annaparochie die op zaterdag producten van het Bildt verkoopt. 

38
63
12

Ut Streekie

Ut Streekie

Ut Streekie is een delicatessen & souvenirshop in Sint Annaparochie, Dokkum, Franeker en Leeuwarden.

Ut Streekie Sint Annaparochie
13

De Molkerei

De Molkerei

Op het industrieterrein van Sint Annaparochie wordt bij kaasmakerij De Molkerei dagelijks verse geitenmelk verwerkt tot heerlijke Mediterrane specialiteiten met geitenkaas.

Geitenkaas automaat De Molkerei
14

Fryske Strawberries

Fryske Strawberries

Wij zijn de enige aardbeienkwekerij in Friesland en wij telen de aller lekkerste aardbeien.

Frisian strawberries aardbeien
15

Dykstra State

Dykstra State

Dykstra State is een boerderijwinkel in Menaldum.

78
84
61
67
24
16

Lokaal Op Hatsum

Lokaal Op Hatsum

Genieten in de sfeer van “Boeren-chique” uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

Lokaal Op Hatsum

Beschrijving

1

Lokaal Op Hatsum

Lokaal Op Hatsum

Genieten in de sfeer van “Boeren-chique” uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

Lokaal Op Hatsum

U start bij Lokaal Op Hatsum, hier kunt u terrecht voor eerlijke gerechten van lokale producten gemaakt, of natuurlijk voor een lekker bakje koffie met taart. Tevens kunt u uw auto parkeren en uw fiets op laden. 

U fietst via Hatzum naar de Hasthemerwei naar Baaium, langs de kerk en slaat rechtaf naar de Werpsterwei en dan links met de bocht mee naar de Oasterein en knooppunt 23.

U blijft de weg volgen over het water en naar de Westerein en door naar knooppunt 3. Fiets door en sla linksaf naar de Welsrijperweg, richting Lutje Lollum. Voorbij lutje Lollum wijkt u van de route af door op de Wjelsrijperweg te blijven fietsen (N384) en bij de rotonde linksaf te slaan naar de Tzummerweg, die gaat vervolgens over in de Franekerweg en aan de rechterkant kunt u verse biologische eieren halen bij Bio Boer Pieter.

U keert terug naar de route via de Tzummerweg richting Franeker en via de Parallelweg naar knooppunt 5. Vervolgens fietst u  via de Dûker naar de Stationsweg over het kanaal,  het Oud Kaatsveld  op en dan weer over het kanaal richting knooppunt 9 de Franeker binnenstad. 

De volgende stop vindt u voorbij knooppunt 15 aan de Sjaardemastraat aan de rechterkant gaat u een poort door en vindt u aan de rechterkant Jellema Specialiteiten.  De specialiteitenwinkel in Franeker. Een winkel vol kaas, specerijen, wijn, natuurvoeding, delicatessen, geschenken en streekproducten. 

Vanaf hier vervolgt u uw weg via Hocquart en de Hertog van Saxenlaan naar knooppunt 12. U blijft deze weg volgen en fietst zo naar Dongjum, knooppunt 45. Ook hier fietst u weer rechtdoor over de Tzummarumerweg totdat u een kruispunt nadert, hier gaat u linksaf de Mûntsewei in. Deze blijft u volgen en voorbij Klooster-Lidlum slaat u linksaf naar de Litlummerwei, knooppunt 80 Oosterbierum. Hier slaat u rechtsaf de Konkelswei in en vervolgens linksaf de Skoalstrjitte in. Aan de Sint jorisstrjitte vindt u de laatste stop. De Kloostertuin Oosterbierum. Hier kunt u genieten in de theetuin van een heerlijke versnapering en is tevens een proeftuin voor natuurprojecten, wanneer de bloemen in bloei staan kunt u ook nog uw eigen boeket plukken. 

U vervolgt u weg door via de konkelswei naar knooppunt 86 te fietsen hier heeft u de keuze om linksaf te slaan of rechtsaf te slaan (kortere route) Wanneer u linksaf slaat gaat u de Hoarnestreek op. Zo fietst u richting Sexbierum naar de volgende stop. Wanneer u linksaf slaat naar de Latsmaleane 3,  kunt u winkelen bij de Bio streekproducten van Bruinsma Bio. Onlangs hebben zij een Boerderijwinkel geopend waar u bio producten kunt krijgen die op het bedrijf én dat van de buurman zijn geteeld. Ieder seizoen van het jaar zijn hier de meest verse producten te verkrijgen. 

Wanneer u verder fietst via de Hoarnestraak komt u langs knooppunt 43, hier slaat u linksaf naar knooppunt 40 waar u rechtsaf slaat naar de volgende stop. Aan de rechterkant zit u Lyts Ropta een biologische groente en akkerbouw bedrijf. U vindt hier een boerderijwinkel en mocht u willen blijven slapen dan kan dat in het vakantie huisje. 

Vanaf hier fietst u weer terug naar knooppunt 86.  U gaat verder en slaat rechtsaf op de Sinaedawei richting Tzummarum. Bij knooppunt 47 slaat u linksaf de Stasjonswei op. Deze weg volgt u tot u rechtsaf kunt slaan de Hearewei op naar knooppunt 21 richting Firdgum. Hier zou u even kunnen stoppen bij het Yeb Hettinga Museum rechts aan de Camstrawei 18.

Wanneer u bij knooppunt 21 linksaf slaat, de Camstrawei op, fietst u langs Familie Vogels links, nr 41. Een groot portret is zichtbaar op de aardappel loods. Hun verhaal is onderdeel van de route Bildtstars en Eigenheimers van Sense of Place. (Tip voor een volgende fietstocht)

U fietst voorbij knooppunt 48 en slaat vervolgens rechts af naar de beroemde Oudebildtdijk. Ook aan deze weg ziet u rechts bij nr 1225 een portret van fam Jan en Rinske Andringa-Elsinga. Ook hun verhaal is onderdeel van de route Bildtstars en Eigenheimers van Sense of Place.

U fietst door naar knooppunt 22 en bij knooppunt 34 slaat u linksaf naar Waddengoud Restaurant de Zwarte Haan.  Uniek gelegen aan de voet van de Waddenzeedijk, omringd met rust stilte en ruimte kunt u genieten van Waddengoud, streek en fair trade producten uit de regio.

U fiets weer terug naar knooppunt 34. Hier gaat u links verder op de oudebildtdijk langs het water. U komt langs Bildts Genot hier kunt u streekproducten kopen van het Bildtse land.

Bij knooppunt 38 slaat u rechtsaf nar de Stadhoudersweg. Bij knooppunt 63 kunt u linksaf slaan en winkelen bij Ut Streekie - TIP & Delicatessen & Souvenirs Sint - Annaparochie

U kunt bij knooppunt 63 ook rechtdoor fietsen over de Warmoesstraat. U fietst rechtdoor over de Hemmemaweg en wanneer u bij de Wissel linksaf slaat en dan rechts en direct weer links naar de Opfaart, dan ziet u De Molkerei geitenzuivel van het Wad. 

U keert terug en vervolgd uw route langs het water richting Berltsum. U kunt hier door het dorp heen fietsen en via de Bûtenpôle aardbeien halen uit de aardbeien automaat van Fryske Strawberries.

U fietst door naar knooppunt 78 aan de Sânwei, hier wijkt u van de route af en slaat u linksaf de Sânwei op en dan rechtsaf naar de Fjouwerhûs, rechtsaf de Bitgummerdyk op. Hier fietst u langs Dykstra State een boerderijwinkel met vlees en andere streekproducten.

Wanneer u weer verder fietst over de Bitgummerdyk dan fietst u vanzelf weer naar de route en naar knooppunt 84. en zo verder via de Rypsterdyk, 1ste rotonde rechtdoor en de 2de rotonde rechtsaf naar Dronrijp. U fietst nu op de Strjitwei en slaat linksaf het Heechpaed op langs de kerk, de Tsjerkebuorren op en dan rechtsaf naar het Skilpaed naar knooppunt 61.

Vanaf hier rechtdoor over het Van Harinxma kanaal rechtdoor naar knoopppunt 67. Hier fietst u Hatzum op en voorbij knooppunt 24 vindt u aan de linkerkant Lokaal Op Hatsum u start en eindpunt.

16

Lokaal Op Hatsum

Lokaal Op Hatsum

Genieten in de sfeer van “Boeren-chique” uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

Lokaal Op Hatsum
 • 23
 • 03
 • 05
 • 09
 • 15
 • 12
 • 45
 • 80
 • 86
 • 43
 • 40
 • 47
 • 21
 • 48
 • 22
 • 70
 • 34
 • 38
 • 63
 • 78
 • 84
 • 61
 • 67
 • 24