Ga naar inhoud
MAP
nl

Hotze Schuil

Harlingen

Standbeeld van Hotze Schuil, keizer onder de kaatskoningen. Zijn bekendste bijnaam luidde ‘De Lange’. Hij werd in 1999 uitgeroepen tot ‘kaatser van de eeuw’.

Hotze Schuil Harlingen 1924 – Harlingen, 2005) was een beroemd Fries kaatser. Hij speelde van 1942 tot 1972.  Hij was op en top een Harlinger. Hij heeft 28 jaar het eeuwige kaatsklassement aangevoerd, totdat Piet Jetze Faber zijn puntentotaal verbeterde. Schuil stond 10 keer in de finale van de PC (www.pc.franeker.nl)  die hij 6 keer heeft gewonnen. Hij werd 3 keer tot koning gekroond. Voor Harlingen won hij 8 keer de Bondspartij. In zijn kaatscarrière veroverde hij 83 keer het koningsschap en was daarmee de keizer onder de koningen.

Hij was een beste ‘opslager’ (een andere bijnaam luidde ‘de schrik der opslagers’), een hele beste ‘uitslager’, hij behoorde tot de beste ‘perkspelers’ en ondertussen stond hij ook nog bekend als een entertainer op de kaatsvelden. Hij werd in 1999 uitgeroepen tot ‘kaatser van de eeuw’.
Op initiatief van de Stichting Ouwe Seunen staat op het Zuiderplein in Harlingen een standbeeld van Hotze Schuil, dat op 5 juli 2006 werd onthuld door oud-burgemeester Arlman en drie kleinkinderen van de kaatser.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Hotze Schuil

Standbeeld Hotze Schuil
Zuiderplein
Harlingen
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten