Ga naar inhoud
MAP
nl

Levvel-bloc

Harlingen

Met de plaatsing van een heus Levvel-bloc op de Nieuwe Willemshaven in Harlingen, kan nu iedereen kennismaken met de nieuwe bekleding van de Afsluitdijk.

Harlingen- Naar een idee van gemeentelijke projectleider Minne Schiphof, en opgepakt door wethouder Paul Schoute, plaatste bouwconsortium Levvel, een heus Levvel-bloc op de Nieuwe Willemshaven in Harlingen om iedereen te kunnen laten kennismaken met de nieuwe bekleding van de Afsluitdijk. Met het onthullen van het informatiebord maakte wethouder Paul Schoute, samen met Frans de Kock van Rijkswaterstaat en Carlos Mollet van Levvel het blok toegankelijk voor publiek. Iedereen kan het blok nu van dichtbij bekijken en letterlijk bevoelen, want aanraken mag.

Komt dat zien
Het Levvel-bloc is een grote jongen en weegt 6.500 kg (6,5 ton) en heeft aan de bovenkant twee ‘poeltjes’ en een ruwe bovenlaag waarop algen en plantjes kunnen groeien. Door openingen tussen en in het blok wordt water efficiënt afgevoerd. Een baanbrekend innovatief ontwerp binnen de waterbouw, dat alle stormen kan doorstaan. Komt dat zien!

De Afsluitdijk
Er gebeurt nogal wat in de tijdelijke volautomatische productiefaciliteit op de Nieuwe Industriehaven in Harlingen. Levvel - het bouwconsortium bestaande uit BAM, Van Oord en Rebel -  produceert in opdracht van Rijkswaterstaat 75.000 exemplaren van dit golfbrekende Levvel-bloc. Met de 2 meter verhoging en versterking door de Levvel-blocs is de 32 km lange Afsluitdijk ook in de toekomst beschermd tegen de kracht van het water; een buurproject met wereldwijde bekendheid waar gemeente Harlingen letterlijk aan verbonden zit en uiteraard interessant is voor inwoners, bedrijven en bezoekers.

Besparing
Door toepassing van de Levvel-blocs is in totaal 200.000 m3 minder beton nodig. Dit levert een besparing van 40.000 ton CO2 op (een reductie van 56%). Door het regelmatige legpatroon (dakpansgewijs) kunnen de blokken sneller én veiliger gelegd worden. Ook wordt op die manier de ruimtelijke en visuele samenhang behouden, en daarmee de unieke waarde van de Afsluitdijk.

Afstand tot jouw locatie:
Toon resultaten