Ga naar inhoud
MAP
nl

Luchtpost Vijfhuizen

Hallum

In het najaar van 1940 is bij het Vijfhuizen een uitzichttoren op de zeedijk gebouwd om uit te kijken naar vijandelijke vliegtuigen. De wachtposten verbleven in een barak die stond op het land van P. Porte.

(dit verhaal hoort bij de route Noarderleech van de Strijd om de Wadden) 

In het gebied rechts was in de oorlog een barak met een wachttoren op van de Duitse luchtwacht op de Koedijk. Dienststelle L00998.

In het najaar van 1940 is bij het Vijfhuizen een uitzichttoren op de zeedijk gebouwd om uit te kijken naar vijandelijke vliegtuigen. De wachtposten verbleven in een barak die stond op het land van P. Porte. Er waren steeds luchtwachters in de toren en om de twee uren werden ze afgelost. Er was een telefoonverbinding met de vliegbasis Leeuwarden. Er waren tot eind 1944 steeds 6 tot 15 mensen in de barak aanwezig. De bevolking in de omgeving werd onder andere betaald voor warm eten, water en brandstof. Eind 1944 hebben de Duitsers hun post verplaatst naar bij de Boerderij van Roeda bij het Noorderleeg. De lokale bevolking van Vijfhuizen begon daarop het hout van de toren te slopen. Er was een borstwering onder om de toren gemaakt van hout met zandzakken er tussen. Op last van de Duitsers moest die door de bewoners in de buurt, voor het oog, weer gerepareerd worden. Een paar weken later hebben de Duitsers de toren laten slopen.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Luchtpost Vijfhuizen

Vijfhuisterdijk
9074 TE Hallum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten