Ga naar inhoud
MAP
nl

Martinikerk Franeker

Franeker

De Martinikerk is de enige middeleeuwse kerk in Friesland met een kooromgang. Het orgel uit 1842 is gemaakt door Van Dam.

De kerk uit de tweede helft van de 14e eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Martinus. De pseudobasiliek heeft dertig pilaren tussen het middenschip en de zijbeuken en twaalf pilaren rond het koor. Op de pilaren bevinden zich fresco's met afbeeldingen van de heiligen: Dominicus, Franciscus, Lucas, Jakobus de Meerdere, Sebastiaan, Adrianus, Hubertus, Rochus, Clothilde, Catharina van Alexandrië, Sint-Margaretha en Apollonia van Alexandrië.

De Martinikerk is de enige middeleeuwse kerk in Friesland met een kooromgang. Het orgel uit 1842 is gemaakt door Van Dam. De restauratie in de periode 1940-1943 geschiedde naar plannen van Herman van der Kloot Meijburg.

De kerk wordt voorts gebruikt voor concerten, zoals de jaarlijkse orgelconcertreeks en voor uitvoeringen van plaatselijke en andere koren en muziekverenigingen. De kerk biedt tevens plaats voor lezingen, colleges en symposia. De Martinikerk is voorzien van LCD-schermen, waarmee beeld- en geluid goed wordt verzorgd en geregistreerd.

Het is traditie dat tijdens de zomermaanden een expositie wordt georganiseerd. Klik hier voor meer informatie

Openstelling

Vanaf 9 juni 2021 is de Martinikerk, met inachtneming van de actuele corona maatregelen, weer open ter bezichtiging voor toeristen en gemeenteleden. Onze vrijwilligers ontvangen u graag.

Opening tot 1 juli:

woensdag t/m vrijdag: 14:00 – 17:00 uur
zaterdag 11:00 – 17:00 uur
Na 1 juli:

maandag: 14.00 – 17.00 uur
dinsdag t/m zaterdag 11.00 – 17.00 uur
De toegang is vrij, maar een vrijwillige gift voor de kerk wordt op prijs gesteld.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Martinikerk Franeker

Martinikerk Franeker
Breedeplaats 2
8801 Franeker
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten