Ga naar inhoud
MAP
nl

Museum De Grutterswinkel

Leeuwarden

In Museum de Grutterswinkel wordt het leven rond een echte ouderwetse kruidenierswinkel getoond met alles wat daarbij hoort. In "die goeie ouwe tijd" zonder supermarkten had je kleine, knusse grutterswinkeltjes waar de kassa nog echt rinkel...

In Museum de Grutterswinkel wordt het leven rond een echte ouderwetse kruidenierswinkel getoond met alles wat daarbij hoort. In "die goeie ouwe tijd" zonder supermarkten had je kleine, knusse grutterswinkeltjes waar de kassa nog echt rinkelde en de kruidenierswaren in papieren puntzakken over de toonbank gingen. In het hart van Leeuwarden bestaat nog zo'n authentieke kruidenierswinkel, gevestigd in een zeventiende-eeuws pand in de Nieuwesteeg 5. Vanaf 1900 deed 'heel' Leeuwarden inkopen in de winkel voor koloniale waren en grutterswaren van de familie Feenstra.

In het museum zijn wisselende exposities. Per jaar komen ongeveer 15.000 bezoekers een kijkje nemen in dit museum. Uit de vele reacties blijkt wel dat de nostalgische sfeer de mensen buitengewoon aanspreekt. Het museum bestaat uit verschillende ruimtes die bijna allemaal vrij toegankelijk zijn. In de voormalige woonkamers wordt een vers kopje koffie of thee geschonken met oranjekoek en een echt Frysk Dúmke. Onder het koffielokaal bevindt zich een meer dan vier eeuwen oude wijnkelder met troggewelf. Op de eerste verdieping is het achterhuis, waar duidelijk wordt hoe een klein gezin vroeger leefde, met de bedstede en het húske (toilet).

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Museum De Grutterswinkel

De Grutterswinkel
Nieuwesteeg 5
8911DT Leeuwarden
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten