Ga naar inhoud
MAP
nl

Het Princessehof

Leeuwarden

Midden in de historische binnenstad van Leeuwarden staat het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, voorouder van Koning Willem-Alexander. Ook werd in hetzelfde pand de wereldberoemde M. C. Escher geboren.

Het museum is gratis voor kinderen t/m 17 jaar.

Midden in de historische binnenstad van Leeuwarden staat het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, voorouder van Koning Willem-Alexander. In 1898 werd in hetzelfde pand bovendien de wereldberoemde graficus M.C. Escher geboren. Je loopt het museum binnen via de tuin aan de groeneweg, grenzend aan de Prinsentuin. Twee exposities op de begane grond geven een inkijkje in het leven van deze twee beroemde bewoners van het Princessehof.

Van Maria Louise wordt duidelijk dat zij cruciaal is geweest in het behouden van de Oranjedynastie. Was er zonder haar nog wel een koningshuis geweest? In de kleine expositie Thuis bij M.C. Escher leert de bezoeker de jonge Maurits Escher kennen. Aan de hand van jeugdfoto’s en voorwerpen wordt de band tussen Escher en het Princessehof meer dan ooit duidelijk. Ook maakte een van ’s werelds beste 3D street artists, Leon Keer, een grote schildering op de muur en het plafond geïnspireerd door Eschers werk Hol en Bol.  Met zijn driedimensionale vertaling van het werk zorgt Keer voor optische illusies in de gewelfde kelderruimte van Eschers geboortehuis.

Naast zijn bijzondere voormalige bewoners is nu in het Princessehof het Nationale Keramiekmuseum gevestigd. Naast wisselende, spraakmakende tentoonstellingen vind je er zeldzaam keizerlijk porselein uit China en prachtige art-nouveaukeramiek. Of bekijk iconisch Delfts Blauw en werk van kunstenaars als Picasso en Karel Appel.

Prijsinformatie:
Vanaf € 0,- (voor kinderen)
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Het Princessehof

Grote Kerkstraat 9
8911DZ Leeuwarden
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten