Ga naar inhoud
MAP
nl

Museum It Tsiispakhûs

Wommels

Museum it Tsiispakhûs is gevestigd in een prachtig historisch kaaspakhuis aan het doorgaande vaarwater van het dorp Wommels.

Museum it Tsiispakhûs is in een prachtig historisch kaaspakhuis uit 1905 aan de Bolswarder Trekvaart gevestigd in het centrum van het dorp Wommels.

Wommels kent een rijke geschiedenis op het gebied van boter maar nog meer op dat van kaasmaken en kaashandel. In het dorp, maar ook in het naastgelegen dorpje Easterein, herinneren de duidelijk herkenbare kaaskoopmanshuizen aan die tijd die heeft geduurd van ongeveer 1880 tot 1910.

Uw e-bike opladen kan gratis tijdens het museumbezoek en met de boot kunt u ook gemakkelijk het museum bezoeken, omdat er naast het museum een aanlegsteiger aanwezig is.

Momenteel is de nieuwe tentoonstelling “Hulde aan de koe” op de begane grond van het museum te bezichtigen, die gaat over de hoofdrolspeelster in het gras, over boter, kaas en … it Tsiispakhûs.

Hoe koeien gras omzetten in voedingsrijke melk, hoe deze werd en wordt verwerkt, hoe dit vroeger ging en thans gaat dit komt u te weten. In de gratis audio tour hoort u in de vaste expositie over de ambachtelijke manier van melken en de verwerking tot boter en kaas. Na een bezoek aan dit museum weet u alles van gras tot glas!

Van donderdagmiddag t/m zondagmiddag bent u welkom in het museum en it Tsiispakhûs doet ook mee aan de Open Museummaand November 2023.

Toon resultaten