Ga naar inhoud
MAP
nl

Museum It Tsiispakhûs

Wommels

Museum it Tsiispakhûs is gevestigd in een prachtig historisch kaaspakhuis in Wommels. Het museum nodigt je uit om een nieuw perspectief op landbouw te ontdekken, waarbij je de methoden van vroeger vergelijkt met die van nu.

Museum it Tsiispakhûs is gevestigd in een prachtig historisch kaaspakhuis uit 1905 aan de Bolswarder Trekvaart in Wommels. Het museum nodigt je uit om een nieuw perspectief op landbouw te ontdekken, waarbij je de methoden van vroeger vergelijkt met die van nu.

Leer hoe de bescheiden koe diep geworteld is in het verleden en heden van het land, vooral in Friesland. Zie waarom de koe een integraal onderdeel is van het pastorale en culturele landschap van het land dat Nederland ooit tot 's werelds grootste boterexporteur maakte.

Wommels kent een rijke geschiedenis op het gebied van boter maar nog meer op dat van kaasmaken en kaashandel. In het dorp, maar ook in het naastgelegen dorpje Easterein, herinneren de duidelijk herkenbare kaaskoopmanshuizen aan die tijd die heeft geduurd van ongeveer 1880 tot 1910.

Uw e-bike opladen kan gratis tijdens het museumbezoek en met de boot kunt u ook gemakkelijk het museum bezoeken, omdat er naast het museum een aanlegsteiger aanwezig is.

Momenteel is de nieuwe tentoonstelling “Hulde aan de koe” op de begane grond van het museum te bezichtigen, die gaat over de hoofdrolspeelster in het gras, over boter, kaas en … it Tsiispakhûs.

Hoe koeien gras omzetten in voedingsrijke melk, hoe deze werd en wordt verwerkt, hoe dit vroeger ging en thans gaat dit komt u te weten. In de gratis audio tour hoort u in de vaste expositie over de ambachtelijke manier van melken en de verwerking tot boter en kaas. Na een bezoek aan dit museum weet u alles van gras tot glas!

Van vrijdagmiddag t/m zondagmiddag bent u welkom in het museum.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Museum It Tsiispakhûs

Ald Hiem 2
8731 BR Wommels
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten