Ga naar inhoud
MAP
nl

Baijum (Baaium)

Baijum

Het kleine terpdorpje Baaium ligt ten noordoosten van het dorp Winsum. In het hart van Baaium, vind je de voormalige hervormde kerk op een kruising van wegen. De kerk is van binnen als van buiten bijzonder te noemen. Zeker een bezoek waard!

Baaium is een klein terpdorp met rond de 100 inwoners, gelegen midden in de weilanden. Wist je dat er hier de meeste boeren biologisch en of natuurinclusief boeren? Je kunt zelfs een bezoek brengen aan de Hasthemhoeve als je hier meer over wilt weten. Ze hebben zomers ook een pluktuin.

Wat je ook zeker moet gaan bezichtigen is de kerk. De kerk is van binnen als van buiten bijzonder te noemen; het interieur kent een veelheid aan decoraties uit verschillende stijlperiodes, zo staat er bijvoorbeeld een doopvont uit de vijftiende eeuw. Sinds 2014 is deze kerk in eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en het beheer wordt uitgevoerd door een Plaatselijke Commissie, die hier concerten en exposities organiseert en de kerk verhuurt voor rouw- en trouwdiensten en andere bijzondere bijeenkomsten. 

Ten zuidoosten van het dorp staat de windmotor Baijum, een rond 1935 gebouwde poldermolen die is aangewezen als rijksmonument.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Baijum (Baaium)

Baijum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten