Ga naar inhoud
MAP
nl

Reformatiestad Franeker Fietsroute

(56.2 km)

Gemakkelijk navigeren? Bekijk de route via Google Maps! Franeker was tijdens de reformatie een erg belangrijk baken. Met de Universiteit  van Franeker (1585 -1811) werden onder andere theologen en juristen opgeleid in de leer van Luther en Calvijn. Niet ver van de Elfstedenstad startte Menno Simons in Witmarsum en Pingjum een discussie over de volwassendoop. Volgelingen van Simons waren hun leven niet veilig en kwamen bijeen in schuilkerkjes. Met deze fietsroute door het Friesland van de reformatie ziet u de historische binnenstad van Franeker, het monument van Menno Simons en enkele Doopsgezinde kerkjes, of hun oude locatie.

Dit ga je zien

09
09
1

De Mouterij Franeker

Voormalig schuilkerkje. Stichting De Mouterij heeft de kerkzaal met zorg gerestaureerd en geschikt gemaakt voor culturele activiteiten.

De Mouterij Franeker
2

Grand Café De Doelen

Met onze ligging aan het prachtig vernieuwde stadsplein is Grand Café De Doelen misschien wel het meest centrale plekje van Franeker!

Reserveren

Grand Café De Doelen
3

Museum Martena

In Museum Martena komt het verleden tot leven. Je neemt een kijkje in het leven van oud-bewoners, bekende Franekers, geleerde vrouwen (Anna Maria van Schurman) en de Academie van Franeker. Je mag kijken, voelen, ruiken, horen en proeven.

Lees alles over Museum Martena

Museum Martena
15
16
96
32
30
4

De Nije Trije

Mini camping De Nije Trije ligt midden in het stoere Fryske landschap. Je vindt er nieuw sanitair met mindervalidefaciliteit, knusse kantine met keuken, speeltuin en een kampvuurplek in de fruithof.

Reserveer een plekje

De Nije Trije
5

Het Schuilkerkje Pingjum

Het doopsgezinde schuilkerkje van Pingjum, waarschijnlijk uit de 16e eeuw, is een karakteristiek gebouw. Allen het boogvormige venster boven de deur wijst erop dat achter deze gevel een 'kerkje' schuilgaat. 

Lees meer

Het Schuilkerkje Pingjum
75
6

Recreatiecentrum Mounewetter

In een prachtig Fries landschap en dichtbij een aantal beroemde historische Friese “elf steden”, ligt tussen Bolsward en Harlingen “Recreatiecentrum Mounewetter”.

Boek nu

Recreatiecentrum Mounewetter
7

Mevrouw de Molenaar

Ambachtelijk brood met liefde en respect gemaakt. Ieder weekend bakt Mevrouw de Molenaar aan de Elfstedenroute ambachtelijk brood op bestelling. In een samenspel tussen molen en wind maalt zij met zingende stenen het lokale graan.

Lees meer

Mevrouw de Molenaar
8

Menno Simons Monument

Even buiten Witmarsum, aan Het Fliet, staat het Menno Simons-monument. Menno Simons werd in 1496 geboren in Witmarsum en werd nadat hij tot priester werd gewijd aangesteld in Pingjum en Witmarsum.

Meer informatie

Menno Simons Monument
99
27
28
9

Slachtehiem

Op Recreatieboerderij Slachtehiem komt u om te genieten. Of u nu komt voor onze prachtige plattelandscamping aan het water, onze luxe groepsaccommodatie voor groepen van 16 personen of een dagje uit met een groep.

Lees meer

Slachtehiem
35
72
10

Boerencamping Ny Herema

Aan de voet van de hoogste kerktoren van Friesland, in het terpdorp Tzum, vindt u Boerencamping Ny Herema. De camping ontleent haar naam aan de monumentale kop-hals-romp boerderij uit 1860.

Meer informatie

Boerencamping Ny Herema
38
48
83
94
11

Theetuin De Gauwe Krakeling

Wij verwelkomen u graag in Friesland, in ons gezellige theehuis met de sfeervolle theetuin en het terras aan het water

Meer informatie

Theetuin De Gauwe Krakeling
03
12

Camping de Slypstien

Camping De Slypstien ligt mooi tussen de Steden Franeker, Harlingen, Bolsward, Sneek en Leeuwarden.

Lees meer

Camping de Slypstien
13

De Stadsherberg

De Stadsherberg is te vinden aan de rand van het historische centrum van Franeker. Van oudsher is De Stadsherberg al een pleisterplaats voor de vermoeide reiziger.

Reserveren

De Stadsherberg
09

Beschrijving

09

U start bij Fietsknooppunt 9 Op het parkeer terrein kunt u eventueel de auto parkeren.

U fietst over het bruggetje en wijkt van de route af door rechts naar het Noorderbolwerk te fietesen. Hier ziet u aan de linkerkant oude Mouterij, een voormalig schuilkerkje.

U fietst weer terug naar het Leeuwarderend en slaat rechtsaf. Over het water en langs de Martinikerk. U fietst door het centrum van de academische stad Franeker.

U kunt natuurlijk altijd even stoppen bij een van de horeca gelegenheden of een bezoekje brengen aan het Museum Martena.

Bij Knooppunt 15 slaat u linksaf de Vijferstraat in en fietsen weer over het water naar de Harlingerweg tot aan knooppunt 16. Hier slaat u linksaf naar Kiesterzijl, het van Harinxma kanaal over en dan rechts naar de Slachtedijk.

Op het kruispunt bij knooppunt 96 gaat u rechtdoor op de Herbijumerweg richting Achlum, knooppunt 32 . Vanaf hier fietst u naar Arum over de Monnikenweg naar knooppunt 30. Hier kunt u van de route afwijken door linksaf te slaan naar de Sytzamaweg en een kopje koffie bij de Herberg De Gekroonde Leeuw te halen terwijl de e-bike oplaadt of u gaat rechtsaf op de Sytzamaweg en dan links naar de Groenedijk, Hanialaan en linksaf naar de Nesserlaan (u wijkt hier van de route af) zo naar Mini camping De Nije Trije vlak buiten Pingjum midden in het stoere Fryske landschap. 

Als u weer teruggaat naar de route dan slaat u rechtsaf naar de Riegeweg en vervolgens links naar de Nijenhuisweg en weer links de Pibemalaan op, vervolgens rechts naar de Kerkstraat en rechts naar Grote Buren (u wijkt van de route af) Hier vindt u Het Schuilkerkje Streng en sober, de vermaningen van de doopsgezinden geven een goed beeld van het geloof in de begintijd. Geen orgel, want zingen mocht niet. Ook niet in Pingjum.

Wanneer u een stukje terug fietst naar de route over de Grote Buren komt u bij de Mulierlaan. U fietst verder tot aan knooppunt 75 in Witmarsum. Hier wijkt u van de route af door bij de rotonde rechtdoor te fietsen over de Pingjumerstraat linksaf over het water meteen weer rechts op het Oostend via de Molenweg langs het water en linksaf de Spinnekop op, rechtsaf De Tsjasker op en het Mouneplein op. Hier kunt u bij Mevrouw de Molenaar Mennobôle kopen, brood vernoemd naar Menno Simons.

U gaat weer terug naar De Tsjasker (links) en gaat dan rechts via Tsjerkelân, Oosterstraat  rechtsaf naar de Menno Simonsstraat. Aan It Fliet vindt u het Monument van Menno Simons en de contouren van het kerkje.

U fietst weer naar de route via de Easthimmerwei in noordelijke richting en slaat rechtsaf naar de Arumerweg richting knooppunt 99 en 27. Hier slaat u rechtsaf naar de Allengaweg , Hizzaarderlaan richting Lollum. Bij de kerk slaat u links af naar Buren, Berghuizerweg naar knooppunt 28 rechtdoor over de Lollumerweg naar knooppunt 35 en daar slaat u rechtsaf Laakwerd in richting Tzum. Bij knooppunt 72 slaat u rechtsaf over het water de Holpijp in, vervolgens rechtsaf naar de Franekerweg. U kunt eventueel even stoppen bij boerdencamping Ny Herema, aan de voet van de hoogste kerktoren van Friesland, in het terpdorp Tzum. 

U kunt ook verder fietsen en via Oostelijk Achterom, Nieuwbuursterweg, De Warren, rechtsaf naar de Plattedijk. Bij knooppunt 38 linksaf naar de Felsumerleane, Tsjerkebuorren, Swachlumerleane rechtsaf naar de Laekwerterwei, en Spyk naar knooppunt 48. Hier gaat u rechts met de bocht mee naar de Sassingawei. Deze weg gaat over in de Monsamabuorren en de Lewei. Bij knooppunt 83 slaat u linksaf naar It Sân richting Britswerd.

u fietst nu op de Kleasterdyk,langs een terp en zijn kerk en slaat linksaf naar Froonackerdyk richting Wammert en slaat linksaf naar It Hynstewead richting Easterlittens. U slaat rechtsaf naar de Bearderdyk en via de Gele Buorren linksaf naar de Dekemawei in Baard de brug over naar knooppunt 94.

De Dekemawei gaat over in de Meamert. Bij de rotonde slaat u rechtaf naar de Froonackerdyk richting Winsum. Deze weg volgt u naar Wjelsryp. Hier slaat u linksaf naar Westerein knooppunt 3. Bij de Welsrijperweg slaat u linksaf naar Lutje Lollum. Hier vervolgt u uw weg via de gelijknamige straat Lutje Lollum en slaat rechtsaf naar de Tzummerweg richting Franeker.  U fietst weer naar het beginpunt via de Parallelweg, Stationsweg, Oud Kaatsveld naar knooppunt 9.

09
 • 09
 • 09
 • 15
 • 16
 • 96
 • 32
 • 30
 • 75
 • 99
 • 27
 • 28
 • 35
 • 72
 • 38
 • 48
 • 83
 • 94
 • 03
 • 09