Ga naar inhoud
MAP
nl

Achlum

Achlum

Achlum is een pittoresk dorpje aan de Achlumervaart. Wist je dat de alternatieve Elfstedentocht via deze vaart gaat? Ook de Slachtedijk loopt langs het dorp. Ontdek de vele rijksmonumenten te voet, te fiets of per boot.

Achlum is een pittoresk dorpje. Door het centrum van het dorp loopt de Achlumervaart, met de Dorpsstraat aan de ene en de Tanjabuurt aan de andere kant van de vaart. Het oude deel van het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht en een aantal rijksmonumenten.

Achlum is een oud dorp waar 600 voor Christus al bewoning was. In het midden van het dorp stond een klooster, op de plek die nu gebruikt wordt als kaatsveld. De bebouwing lag om het klooster heen. Het hele oude gedeelte van het dorp is beschermd dorpsgezicht. De kerk en de boerderij ernaast (de kleasterpleats) zijn beide rijksmonument.

Groot Deersum was een stins ten oosten van het dorp. Het terrein waarop de stins heeft gestaan wordt nog steeds omringd door een slotgracht. Hier staat ook nog een poortgebouw. Op het terrein zelf staat nog een boerderij genaamd Poarte Plaets.

Je  kunt Achlum -behalve per motorvoertuig- bezoeken per bootje, fiets of te voet. Rond Achlum zijn diverse wandelroutes die deels door de weilanden voeren en diverse fietspaden. Je kunt uw bootje aanleggen langs de vaart.

Breng ook zeker een bezoek aan de chocolade fabriek! 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Achlum

dorp
Achlum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten