Ga naar inhoud
MAP
nl

Kuierroute: Ommetje rond Achlum

(3.0 km)

Gemakkelijk navigeren? Download de route in Google Maps

Kuier eens ‘n ommetje in en rond Achlum. Wandel door het dorp langs de kerk en kies het Hazenpad deze loopt dwars door het weiland. Geniet van unieke weide- en vergezichten. Bekijk hoe wollige wolkenluchten steeds veranderen en ontdek silhouetten aan een prachtige horizon.

Een terpvondst wijst erop dat hier al 4 eeuwen voor onze jaartelling mensen woonden. Achlum heette in 1319 Echtlum, in 1400 Achlim, in 1418 Achtlum. De kerk verraad tufsteen en romaanse ramen en stamt uit de 12e eeuw.
Achter de kerk op het Vierkant stond een klooster (Ludinga) dat door de geuzen rond 1570 vakkundig geheel is geslecht.
Achlum telt nu ca. 660 inwoners.

Kuierregels:
- laat geen rommel achter
 - houd honden en poezen aangelijnd
 - wandel met plezier, geniet ervan!

Het Hazenpad is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Uiteraard met respect voor het land van de boer/de natuur.

Dit ga je zien

Startpunt: Dorpshuis De Singel
U.P. Draismastraat 2
Achlum
1

Achlum

Achlum is een pittoresk dorpje aan de Achlumervaart. Wist je dat de alternatieve Elfstedentocht via deze vaart gaat? Ook de Slachtedijk loopt langs het dorp. Ontdek de vele rijksmonumenten te voet, te fiets of per boot.

Achlum
2

Gertrudiskerk Achlum

De Hervormde kerk bevindt zich op een vrij hoge terp aan de Slachtedijk, oorspronkelijk gewijd aan de heilige Gertrudis. Rijksmonument.

Gertrudiskerk Achlum
68
42
3

Slachtedijk

De Slachtedijk is ontstaan uit een oud stelsel van polderdijken, die gezamenlijk deze nieuwe dijk vormden. De dijk loopt van Oosterbierum aan de Waddenzee naar Raerd aan de voormalige Middelzee. Vanaf omstreeks 1500 wordt er gesproken van de Slachtedijk.

Slachtedijk
61
Eindpunt: Dorpshuis De Singel
U.P. Draismastraat 2
Achlum
  • 68
  • 42
  • 61