De Mouterij
Franeker
Voormalig schuilkerkje. Stichting De Mouterij heeft de kerkzaal met zorg gerestaureerd en geschikt gemaakt voor culturele activiteiten.
Neem alvast een kijkje
450 jaar geschiedenis
In 1578 bouwen de gebroeders Schellingwou hun mouterij tussen het Bolwerk in Franeker en de Zilverstraat. Mogelijk in 1860 wordt het grachtje dat door de mouterij loopt drooggelegd. Het bedrijf beëindigt na 282 jaar zijn werkzaamheden. In 1656 geven Hans Jansen en Antje Sjouke toestemming voor de bouw van een ‘schuilvermaning’. In 2012 vindt de laatste dienst in het Bolwerkkerkje plaats. Na 356 jaar sluit de vermaning haar deuren.
Stichting De Mouterij heeft de kerkzaal met zorg gerestaureerd en geschikt gemaakt voor culturele activiteiten. De ontdekking van het grachtje is natuurlijk een sensatie die niet voor het nageslacht verloren mag gaan. Daarom wordt het door een glazen plaat in de vloer in zicht gehouden. De archeologische vondsten hebben volgens de bouwhistorici een hoge monumentwaarde. De uitzonderlijke insluiting van een achtergracht maakt de vloer zelfs van landelijke betekenis.
De officiële ingebruikneming van De Mouterij vindt plaats op 24 mei 2019. Er is veel belangstelling voor het gebruik van de zaal. De akoestiek is uitstekend. Koren kunnen hier goed terecht, zowel voor repetities als voor uitvoeringen. Maar ook religieuze bijeenkomsten, exposities en andere culturele uitingen vinden een stijlvolle ruimte in de Mouterij.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Voormalig zuivelfabriek Trynwâlden
Voormalig zuivelfabriek TrynwâldenVoormalige melkfabriek met monumenten status bestaat al sinds 1896, toen vijftien boeren de handen ineen sloegen om de stoomzuivelfabriek Trynwâlden op te richten. In 1976 kreeg de fabriek een andere bestemming maar zeker een bezichtiging waard.
GytsjerkErfgoed
Erfgoed
-
Monument Lockheed Hudson
Monument Lockheed HudsonIn de nacht van 6 juli 1944 was de Lockheed Hudson van haar basis Gibraltar Farm, Tempsford met vier geheime agenten onderweg naar de Appelsche Heide bij Nijkerk. Een Duitse nachtjager onderschepte het toestel en hierdoor crashte het in het IJsselmeer.
ExmorraBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Slachtedijk
SlachtedijkDe Slachtedijk is ontstaan uit een oud stelsel van polderdijken, die gezamenlijk deze nieuwe dijk vormden. De dijk loopt van Oosterbierum aan de Waddenzee naar Raerd aan de voormalige Middelzee. Vanaf omstreeks 1500 wordt er gesproken van de Slachtedijk.
AchlumBezienswaardigheid, Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheid
-
Oorlogsplaquette Zurich
Oorlogsplaquette ZurichVanuit Leeuwarden spoedde een van de Canadese bataljons zich in westelijke richting om Harlingen te bevrijden. Verder dan Franeker kwamen zij die zondagmiddag 16 april niet.
ZurichBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
It Jonkje Hans Brinkers
It Jonkje Hans BrinkersHet beeldje stelt het jongetje voor dat met zijn duim het gat in de dijk stopt en daarmee een overstroming tracht te voorkomen. Het idee is ontleend aan het beroemde boek “Hans Brinkers of de zilveren schaatsen”
harlingenBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
-
Tjeerd Polstra
Tjeerd PolstraTjeerd Polstra's blik glijdt langs de klok als hij de kantine binnenloopt. Oef, vijf over zeven. Henk en hait zitten al met een bekertje in de handen aan tafel. Tjeerd drukt het knopje van het koffieapparaat in en wrijft in zijn ogen.
Oude BildtzijlBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Hemmemapark Berlikum
Hemmemapark BerlikumVrij toegankelijk park dat zich bevindt op het terrein van de oude Hemmemastate.
BerlikumBezienswaardigheid, Park/Tuin
Bezienswaardigheid
-
Dorpskerk Baaium
Dorpskerk BaaiumDe kerk is van binnen als van buiten bijzonder te noemen; het interieur kent een veelheid aan decoraties uit verschillende stijlperiodes, zo staat er bijvoorbeeld een doopvont uit de vijftiende eeuw.
BaaiumKerk
Kerk
-
Bauck Coninxsteeg
Bauck ConinxsteegHet achterom van een rijke steenbakker<br /> Wanneer een straat naar een bekende plaats- of landgenoot wordt vernoemd, gaat het 9 van de 10 keer om ee...
HarlingenKunst en Cultuur, Rondleiding
Kunst en Cultuur
-
Pier Pander Museum
Pier Pander MuseumIn de Prinsentuin, het prachtige stadspark aan de rand van de binnenstad van Leeuwarden, bevinden zich het museum en de tempel gewijd aan de Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919).
LeeuwardenMuseum, Kunst en Cultuur
Museum
Routes langs deze locatie
-
Reformatiestad Franeker Fietsroute
Reformatiestad Franeker Fietsroute(56,2 km)Recreatief, E-bike
Recreatief
-
Wandelroute 11fountains: Franeker
Wandelroute 11fountains: Franeker(2,5 km)FranekerStadswandeling
Stadswandeling
-
Rondje Hitzum - Franeker | SUP- en kanoroute
Rondje Hitzum - Franeker | SUP- en kanoroute(12,6 km)HitzumKano/Kajak, Sloep
Kano/Kajak