Ga naar inhoud
MAP
nl

Streekproducten

Priuwe en genietsje in Noardwest! Dankzij ons leven op de bodem van een oude zee zijn onze streekproducten vol van smaak, eerlijk en overheerlijk.  Ontdek de lekkerste adresjes: van boerderijwinkels, delicatessenzaken, kraampjes langs de weg tot natuurlijk de restaurants waar de streekproducten terecht de hoofdrol op de menukaarten opeisen. Stap op de fiets en geniet van een kopje thee in een van de vele theetuinen in onze regio. Nog niet uitgefietst? Hieronder vind je ook de lekkerste food routes en culinaire evenementen. Lekker ite!
 

'Tussen de diken rust de see in myn akkers'.

Smaak van de Wadden

Smaak van de Wadden

Het Waddengebied zit vol verrassende smaken. Zoals overheerlijke oesters, zeekraal en natuurlijk verse vis. Deze zilte smaken vind je gewoon in je achtertuin. Lekker lokaal én dichtbij. Langs de waddenkust kan je volop genieten van de smaak van de Wadden. Kortom, vul je bord met de lekkerste gerechten uit het Waddengebied!

Restaurants

Restaurants

Streekproducten in spotlights

Veel restaurants in de regio laten zich inspireren door al het (h)eerlijks dat onze regio voortbrengt. Een aantal culinaire hotspots waar de streekproducten de hoofdrol spelen: The Friezinn in Westhoek (gans), Restaurant de Zwarte Haan in Zwarte Haan (zilte groenten),  Lokaal op Hatsum in Hatsum en het Havenmântsje in Harlingen (gerechten van de streek). En dit zijn slechts een paar voorbeelden. Kom lekker îte en genietsje in Noardwest.

Tsjoch

Speciaal bier is hot. De bodem van Noardwest brengt enkele bijzondere smaken voort. Proef de ambachtelijk gebrouwen ´zeewaardige´ bieren van BrouwDOK uit Harlingen (ook rondleidingen). Of drink met Syl’s Geluk een stukje Bildtse cultuur bij het Grauwe Paard (fles of tap) in Oude Bildtzijl. Tsjerkebier produceert dit bier inmiddels op grotere schaal in de kerk in Easterwierrum. Naast de eigen ‘collectie’. Ook een aanrader: het door het Planetarium geïnspireerde Planeten Pils uit Franeker. Een eigen biertje serveren? Brouwerij Bjuster uit Grou brouwt op verzoek voor o.a. de horeca.

Boerenlandschap

Boerenlandschap

Het is misschien niet zo bekend, maar de bodem van Noardwest brengt (overh)eerlijke streekproducten voort. Je vindt hier vruchtbare kleigrond, waar o.a. bieten, graan en pootgoed op verbouwd wordt. Noardwest Fryslân is de kraamkamer van de aardappelproductie wereldwijd. In de provinciale landbouwagenda wordt gerept van een 5 sterren landbouw en wordt de pootgoedsector benoemd als economische drager van deze 5e ster. Een sector die wereldwijd zorgt voor gezond voedsel voor miljoenen mensen. Niet voor niet is er een foto- en verhalenroute langs de Waddenkust samengesteld: Bildtstars en Eigenheimers. Aardappelboeren en hun families spelen daarin de hoofdrol. En de aardappelen zijn ter plekke te koop. Of volg de Streekproductenroute en bezoek de deelnemende producenten.

Meer weten over de landbouw in Noardwest Fryslân? Bezoek eens het Fries Landbouwmuseum

Dorpstuinen

Pluk de natuur!
Waar haal je de meest verse producten? Van het land zelf natuurlijk! Pluk mee in Noardwest of koop eerlijke en verse bloemen, groenten en fruit. Leuke adresjes? De Pluktuin in Easterwierrum (bloemen), Ûs Hof in Sibrandabuorren (duurzame groenten, fruitbomen, bessenstruiken en bloemen), Kloostertuin Oosterbierum (bloemen, groenten en gezelligheid), voormalige kwekerij Snakkerburen (bloemen, groenten en fruit). Pluktuin PlukWad (bloemen)

Voedselbos Ouwe-Syl

Hoe gezond geproduceerd voedsel een bijdrage levert aan de leefbaarheid ervaar je in Voedselbol Ouwe Syl. Een ‘bos tuin’ waar mensen - van jong tot oud - elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Een plek waar kennis wordt vergaard en overgedragen, en waar gezonde voeding wordt geproduceerd. Bovendien heeft het bos ook een functie als speel- en wandelplek.

Buurtmarkt-voedselcoöperatie Better foar letter

Buurtmarkt-voedselcoöperatie Better foar letter

Deze buurtmarkt-voedselcoöperatie is opgericht in Menaam. De vereniging heeft als doel om het lokaal en duurzaam produceren van voedsel te stimuleren. Hierdoor beperken ze vervoerskosten en dragen zij bij aan een omslag naar duurzame voedsel en landbouwsystemen  De Buurtmarkt heeft als doel om duurzame lokale producten laagdrempelig toegankelijk te maken voor mensen uit de buurt.

'Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries.’

Theetuinen

Theetuinen

Lekker thee leuten in een bijzondere theetuin? In Noardwest kan dit. De bodem van een oude zee blijkt enorm vruchtbaar te zijn. De kustbewoners zijn fervente tuinliefhebbers die hun kunsten en groene vondsten maar wat graag delen met bezoekers. De eerste theetuinen ontstonden rond de eeuwwisseling en vormen nog steeds een publiekstrekker. Niet meer alleen voor Friezen, maar ook bezoekers van buiten. En het leuke is …. ze zijn allemaal verschillend.

Lekker Lokaal winkelen

Lekker Lokaal winkelen

Lekker lokaal kopen bij de boer. Hoe dichter bij de bron kun je komen. In Noardwest is er een streekproductenroute die langs diverse producten loopt. Maar er zijn meer adresjes. Bijvoorbeeld de Boerderijwinkel Op de Him in Jorwert. Gespecialiseerd in vlees, kaas, eieren en melk van de tap. Boerderijwinkel Dykstra State in Menaldum heeft een loods vol met o.a eigen rundvlees het keurmerk erkend streekproduct: Frysk! Bij Bildts Genot (de StamppotExpress) draait het om kwaliteitsaardappelen uit ’t Bildt, aangevuld met winterpenen en uien van dezelfde boer. De pakketten voor de stamppot zijn een regelechte hit. 
huisgemaakte boerderij-jam en honing

Ut Streekie in Franeker, Leeuwarden en Sint Annaparochie heeft een selectie uit het enorme aanbod ambachtelijke Friese streekproducten gemaakt. Van kaas, jam, mosterd en worst tot Friese dranken en speciaal bieren. Heerlijk en eerlijk!

Blijf je slapen bij B&B Zathe De Spieker dan krijg je de huisgemaakte boerderij-jam en honing bij je ontbijt. Je kan natuurlujk ook even langskomen om al dat lekkers in huisnte halen.

Boeren Streekproducten route

Fietstocht langs boerderij winkels, delicatesse zaken en restaurants. Ontdek de lekkerste streekproducten.

Deze 66 km lange fietstocht door weids boeren landschap, langs dijken en door dorpjes brengt niets dan lekkers! 

Onze boeren zijn een trots volk en ze willen dat graag laten proeven. Vele hebben daarom ook een winkeltje met hun (veel al biologische) producten uit gestald. Denk hierbij aan groenten, aardappelen, fruit, vlees maar ook aan zuivel. Tijdens de route kun je bij ze winkelen, dus neem grote fietstassen mee!

Ontdek hier de route

De lekkerste food routes

Boodschappen doen - klik op een blauw icoon en bekijk de locatie