Ga naar inhoud
MAP
nl

Swalkroute Warten

(39,6 km)

 • Download GPX
  Download hier een .gpx bestand van de route, dit kun je inladen op je GPS apparaat, navigatiesysteem of app.
 • Deze route leidt je onder andere door Nationaal Park de Alde Feanen, over het eiland De Burd en langs een aantal interessante en waterrijke dorpen. Het zal je vast niet verbazen dat je op deze route gebruik moet maken van een aantal pontjes. De vaartijden en -periodes willen nog wel eens veranderen. Informeer voor de juiste gegevens bij de VVV in Grou of Earnewâld.

  Warten is ontstaan aan de oevers van het riviertje Ald Djip, dat uiteindelijk…

  Deze route leidt je onder andere door Nationaal Park de Alde Feanen, over het eiland De Burd en langs een aantal interessante en waterrijke dorpen. Het zal je vast niet verbazen dat je op deze route gebruik moet maken van een aantal pontjes. De vaartijden en -periodes willen nog wel eens veranderen. Informeer voor de juiste gegevens bij de VVV in Grou of Earnewâld.

  Warten is ontstaan aan de oevers van het riviertje Ald Djip, dat uiteindelijk uitmondde in de vroegere Middelzee. Een gedeelte van dit riviertje is nu nog terug te vinden aan de noordoostzijde van het dorp. Voor het jaar 1000 kwam hier al bewoning op terpen voor, maar tot het begin van de 19e eeuw was Warten geïsoleerd en waren de bewoners aangewezen op de waterverbindingen. Pas rond 1865 zijn wegverbindingen gerealiseerd. De belangrijkste bestaansbronnen waren veehouderij, schipperij, visserij en turfmakerij.

  Ten zuiden van Warten ligt het Nationaal Park De Alde Feanen, dat je vanuit Warten per boot kunt bezichtigen. Prachtige restanten zijn te zien van de kleinschalige Friese methode van vervenen, waarbij in de periode 1700-1750 petgaten en stripen (ribben) ontstonden. Door de grootschalige vervening ontstonden van 1751 tot de 19e eeuw meren met ribben, die later grotendeels afsloegen. Een voorbeeld hiervan zijn de "Saiterpetten". Warten heeft van oudsher een goede naam op het gebied van scheepsbouw. Je ziet hier dan ook diverse scheepswerven, bootverkopers en –verhuurders.

  Dit ga je zien

  32
  96 97 85 31 30
  1

  Veerpont De Burd (Grouw Yne Lyte)

  Grouw Yne Lyte
  De veerpont onderweg.
  Veerpont De Burd (Grouw Yne Lyte)
  2

  Veerpont De Snoekcbaers (De Burd)

  Grouw De Burd
  Veerpont De Snoekcbaers (De Burd)
  Veerpont De Snoekcbaers (De Burd)
  06 14
  3

  Romsicht

  Aan de Headamsleat
  9264 TP Earnewâld
  Romsicht
  Romsicht
  16
  4

  Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen

  Koaidyk 8 a
  9264 TP Earnewâld
  Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen
  5

  Visstek Alde Feanen

  Koaidyk
  Earnewâld
  Visstek Alde Feanen
  39 38 37 41 34 69 33
  32
  32
  96
  97
  85
  31
  30
  06
  14
  16
  39
  38
  37
  41
  34
  69
  33
  32

  Kenmerken