Ga naar inhoud
MAP
nl

Wergea (Warga)

Wergea

Wargea een bruisend en pittoresk terpdorp in het hart van Friesland. Ontdek de rijke geschiedenis en breng een bezoek aan Museum 't Ald Slot en de theaterkerk de Bidler. Geniet van de gastvrijheid van de horecagelegenheden die het dorp te bieden heeft.

Wargea een bruisend pitoresk terpdorp in het hart van Friesland. Het dorp heeft een unieke ligging in een waterrijk gebied en dichtbij Natinaal Park Alde Feanen, ideaal voor natuur en watersport liefhebbers.

Wergea ademt geschiedenis. Het is een dorp met vele monumenten en rijksmonumenten. Ontdek deze rijke geschiedenis, maak een wandeling door het dorp en breng een bezoek aan Museum 't Ald Slot. Andere culturele highlights in het dorp zijn de theaterkerk de Bidler en de vele galerien.

Trek gekregen? Er is keuze genoeg. Geniet van de gastvrijheid van de veelzijdige horecagelegenheden die het dorp te bieden heeft. 

Roordastate - 't Ald Slot                                                                      

Museum ‘t Ald Slot in Roordastate was tot voor kort een museum met een drietal stijlkamers aan, in de 17e, 18e en 19e eeuwse stijl ingericht.  Het voorhuis is een Rijksmonument. De oudste gegevens omtrent het goed dateren uit de 15e eeuw. In 1774 werd het slot door Reinoldus Popma van Oeveringh gesloopt en werd de huidige state gebouwd. De gracht werd pas in 1952 gedempt. U kunt het momenteel alleen van buiten bekijken.

Bekende mensen uit Wergea

Wergea heeft een rijke historie met diverse bekende namen. De meeste bekende is Nynke van Hichtum. Zij is de schrijver van het bekende boek ‘Afke’s Tiental’ geschreven in 1903. In het boek wordt op prachtige wijze het lief en leed van een Fries arbeidersgezin uit Wergea met 10 kinderen (later zelfs twaalf) beschreven.
In 1970 werd een beeldengroep onthuld, gemaakt door Suze Berkhout, als herinnering aan dit grote gezin.
In 2014 is het boek Afke’s Tiental als stripalbum (getekend door Dick Matena) verschenen.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Wergea (Warga)

9005 AA Wergea
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten