Ga naar inhoud
MAP
nl

Op wereldreis door Noardwest Fryslân

In het vliegtuig stappen en op vakantie naar verre oorden? Dat is helemaal niet nodig! In Noardwest Fryslân vind je je bestemming van wereldformaat. Een dagje strand kun je heerlijk in Harlingen doen. Of kom genieten van de rust en ruimte op Het Bildt en fiets of wandel de Oudebildtdijk. Mummies te bekijken?  Wiuwert heeft haar eigen mummies. Meen je dat nou? Jazeker! Ervaar verrassend veelzijdig Noardwest Fryslân.

Route 66

Route 66

Langs de Waddenkust kun je eindeloos fietsen en wandelen. Waar je niet afgeleid wordt door een menigte fotograferende toeristen of groepjes mensen hobbelend achter een gids aan met een vlaggetje. Geen parkeerproblemen of lange files. Hier stap je op de fiets of begin je je wandeling. Kan niet missen. Het is gewoon rechtdoor. Of pak de Oudebildtdijk. De langst aaneengesloten bewoonde dijk van Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat hier veel kunstenaars en fotografen wonen? Ze vielen voor de inspirerende charme van het gebied, de altijd aanwezige horizon en de bijzondere lichtval. Cultuur langs de Oudebildtdijk.

Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge

De Slachtedijk is een eeuwenoude dijk die door Noardwest Fryslân loopt. Ieder 4 jaar wordt een bijzonder wandel-en hardloopevenement georganiseerd langs de route; de Slachtemarathon. Om de route niet te onderbreken is een speciale voetgangersbrug aangelegd over de A31 tussen Harlingen en Franeker bij Herbaijum. Zo'n verhoogde brug wordt ook wel een tille genoemd. De prachtige brug kreeg dan ook al gauw de naam Slachtetille.

Pyramides van Cheops

Pyramides van Cheops

Een regelrecht wonder tref je in Wiuwert. In de Nicolaaskerk midden in het dorp liggen 4 eeuwenoude mummies die wetenschappers nog altijd voor een raadsel stellen. Het is nog steeds wetenschappelijk niet bewezen hoe het kan dat de lichamen al vanaf 1609 zó goed bewaard blijven. De grafkelder is een mysterie en herbergt het geheim van Wiuwert. Durf jij te kijken?

statue of liberty

statue of liberty

De Stenen Man op de Westerzeedijk in Harlingen is een replica van een monumentale grenspaal die in 1576 werd geplaatst om het midden van de Vijfdeelenzeedijken te markeren. Deze grenspaal in renaissancestijl was geïnspireerd op de Romeinse goden Terminus, van de grens, en Janus, van het begin en het eind. De officiële naam was terminus, maar de volksmond is het de Stenen Man.

tour de france

tour de france

In Noardwest Fryslân vind je de mooiste fietsroutes. Of je nou een lekker ommetje wilt maken of een flink eind de pedalen wilt geselen. Hier vind je voor ieder wat wils. Fiets langs adellijke landgoederen of snuif de zilte lucht langs de Waddenkust op. Geniet van het oneindige landschap, laat de benen even rusten onderweg bij één van de gezellige horecagelegenheden en kom als herboren weer terug. Je vakantie is compleet.

ibiza

ibiza

Hé, is dit niet per ongeluk een tropisch eiland? Nee hoor, ook dit is Harlingen. Op loopafstand van het historische centrum ligt het Harlinger strand. Een geliefde plaats om lekker uit te waaien, of te luieren in de zon. Afhankelijk van het jaargetijde waarin je het strand bezoekt uiteraard. Aan de border van de Waddenzee beleef je optimaal de rust en de ruimte die voor ons Friezen en Harlingers zo gewoon is. Voel het bijzondere karakter van werelderfgoed de Waddenzee. Loop eens over de zeebodem en ervaar met eigen voeten de werking van eb en vloed.

Bij het strand ligt strandpaviljoen ’t Zilt en zijn toiletvoorzieningen aanwezig.  Is je trouwe viervoeter mee? Natuurlijk mag die ook op het strand. Maar in de zomermaanden wel aan de riem.

camp nou

camp nou

Dat is toch wel heel speciaal. Een sportstadion waar de grote der aarde hun talent tentoon spreiden. Dat kan ook gewoon in Franeker. Franeker heeft namelijk een sporttraditie ouder dan Wimbledon, de Olympische Spelen en de Tour de France. Op iedere vijfde woensdag na 30 juni wordt er al sinds 1854 in Franeker een kaatstoernooi georganiseerd, de PC. Op het heilige gras van het Sjukelân vindt deze jaarlijkse sporttraditie plaats. Wil je er meer over weten? Breng een bezoek aan het nabijgelegen kaatsmuseum!

duomo florence

duomo florence

De Martinikerk is gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw en staat midden in het centrum van Franeker. De kerk is van 1 mei tot 1 oktober geopend. Van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op maandag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

symphony of the seas

symphony of the seas

Boek een rondvaart met de Singel Prinses door de grachten en havens van Harlingen. De Singel Prinses is een echte Amsterdamse rondvaartboot. Er zijn 40 zitplaatsen, toilet is aanwezig en ook een hapje en drankje aan boord is mogelijk. 

Rijksmuseum

Rijksmuseum

In Noardwest Fryslân vind je verrassend leuke musea met indrukwekkende collecties. In Harlingen bevindt zich het Hannemahuis waar prachtige werken uit onder andere het Rijksmuseum zijn te bewonderen.  In verband met de Corona tijd is het museum helaas gesloten, maar directeur Hugo ter Avest en museum kid Margriet laten in korte filmpjes bijzondere voorwerpen in het museum zien.

Ook het Martena Museum in Franeker vindt je prachtige exposities. En ze zijn druk bezig met een Aaitour: een audio- en voeltour voor blinden, slechtzienden en trouwens ook alle goedzienden. Of je nou goed of slecht ziet, doof bent of in een rolstoel zit, ze willen iedereen dezelfde informatie geven.