Ga naar inhoud
MAP
nl

Het water op

In Noardwest Fryslân  is het heerlijk toeven op het water. Het is puur genieten van het prachtige landschap, de stilte midden in de natuur, de authentieke dorpjes en de levendigheid in de steden. Aan afwisseling geen gebrek. Zelfs na een kort vaartochtje zo aan het eind van de middag, kom je terug alsof je op vakantie bent geweest. Maar vergis je niet, op het water kun je je ook flink inspannen. Zeilen hijsen, roeien of wat dacht je van suppen? Het heet dan ook niet voor niets watersport!

Huur een bootje

Huur een bootje

Lekker zelf op pad met een bootje? Lekkers en een flesje wijn mee en weg ben je. Heerlijk genieten. We wensen je vast veel plezier!

Waterroutes

Waterroutes

Je boot ligt klaar. Flesje wijn en de picknickmand gevuld aan boord? Dan ben je er klaar voor. Kies één van de leukste routes door Noardwest Fryslân  en het grote genieten kan beginnen!

Waterkaart

Waterkaart

Bekijk hier alle voorzieningen langs je vaarroute.

Bediening bruggen & sluizen

Bediening bruggen & sluizen

Op pad met de boot? Dan is het handig te weten wat de bedieningstijden van de bruggen en sluizen zijn. Bekijk hier alle actuele informatie op de kaart.

Jachthavens

Jachthavens

Even genoeg gevaren? Dan vind je in de (jacht)havens in Noardwest Fryslân alle faciliteiten om lekker te ontspannen. 

Ga Suppen

Noardwest Fryslân ontdekken vanaf het water! Er is niets mooier dan dan dat. Er zijn drie supscholen die je graag meenemen om dit te ontdekken.

Bij SUPAway in Grou  Supclub Franeker en bij WetterKR8 in Dongjum. 

 

"Steeds meer mensen maken op een groene manier kennis met het prachtige gebied waarin wij leven!”

Loessanne Velstra

Suppen met Loessanne

Midden in de landerijen tussen Dongjum en Tzummarum op steenworpafstand van Harlingen vind je supschool wetterKR8. Waarbij sup natuurlijk staat voor Stand Up Paddle. Deze sport is de afgelopen jaren groot geworden. Met name recreatief, maar tegenwoordig wordt ook de Elfstedentocht gesupt. Nu vraag je je misschien af hoe dat dat werkt in zo’n landbouwgebied, maar daar komen we zo op terug. Eigenaar en tevens instructrice Loesanne Velstra legt uit wat haar supschool zo bijzonder maakt en hoe zij haar onderneming inzet om de mooie omgeving op de kaart te zetten.

Ambasadeur Werelderfgoed Waddenzee

Loesanne is opgegroeid op het water, dus hierdoor kent ze alle goede plekken om naar toe te gaan. “Oorspronkelijk kom ik niet uit dit gebied, dus ik moest erg wennen toen ik hier op de boerderij kwam wonen. Eén van de manieren waarop ik dat heb gedaan is, door mezelf uit te dagen het gebied op de kaart te zetten. Ik probeer zoveel mogelijk mooie momenten vast te leggen en onze cursisten en bezoekers te vertellen over de omgeving. We komen zowel in de buitengebieden als de binnenstad van Harlingen. Op deze manier hoop ik voor meer reuring in dit gebied te zorgen. Dit is precies waar de organisatie van Werelderfgoed Waddenzee naar op zoek is, waardoor ik officieel ambassadeur ben geworden bij dit verbond”, vertelt Loesanne trots.

Tiesker

Om bij het water te komen, heeft Loesanne vervoer; twee volledig opgeladen elektrische fietsen staan klaar voor ons om de route naar het water af te leggen. Haar eigen fiets heeft een trekhaak om de kar met sup achter te hangen. Voordat we gaan, worden we indringend aangekeken door Tiesker de Friese Stabij. “Tiesker weet dat als de fiets met aanhanger klaarstaat, dat hij mee mag. Ik heb ook nog een trekker waar sups achterop kunnen voor als ik een grote groep heb, maar met kleine groepjes, pakken we allemaal de fiets”, legt Loesanne uit. Tiesker rijdt het eerste stuk mee op de van carbon gemaakte sup en over het hobbelig gedeelte van het parcours, rent hij voor ons uit op weg naar de steiger.

De charme van de akkers

Onderweg vertelt tourgids Loesanne over alles wat er gebeurt in de omgeving. De akkers om de boerderij heen worden volledig gebruikt voor landbouw. Er loopt dus geen vee. “Als de aardappelen bloeien, is op een gegeven moment het hele veld gekleurd met roze en witte bloempjes. Op het veld van de suikerbieten verderop zie je nu allemaal kleine, groene blaadjes. Het is zo mooi hoe dit allemaal z’n eigen herkenbare look and feel geeft”. Hoe verder we richting het water fietsen, hoe rustiger het wordt. Tiesker rent nog even via het veld naast het ‘fietspad’ om te kijken of er nog wat te jagen valt.

Clean sup

De sup-instructrice houdt van haar omgeving en zorgt er graag voor dat deze netjes blijft en met respect behandeld wordt. Helaas gebeurt dat niet vanzelf en wordt er nog steeds heel veel afval zonder blikken of blozen in het water gegooid. “Wanneer ik tijd heb, organiseer ik graag sup clean ups. Hierbij gaan we met vrijwilligers het water op om tijdens het suppen rommel uit het water te vissen. Je schrikt ervan wat wij allemaal uit het water halen. Van tegels tot wieldoppen en van flessen tot handschoenen. Je vraagt je dan af hoe mensen het voor elkaar krijgen dit allemaal in ons mooie water te lozen”, zegt Loesanne vol ongeloof. Helaas heeft ze niet altijd tijd voor deze opruimacties, maar aan de beelden te zien, is het wel hard nodig.

Steeds meer kennis

Loesanne voelt zich als een vis het water in de omgeving rondom het wad en hoopt mensen enthousiast te blijven maken. Tot nu toe lukt het goed om veel verschillende mensen het waddengebied rondom Harlingen te laten zien. De drukte blijft aanhouden. En dat is maar goed ook volgens Loesanne: “Zo maken steeds meer mensen op een groene manier kennis met het prachtige gebied waarin wij leven!”