Molen De Bird
Grou
Deze molen bevindt zich op het eiland De Burd nabij de Friese plaats Grou, in Nationaal Park De Alde Feanen. Het is een poldermolen die de polder drooghoudt.
Neem alvast een kijkje
Molen de Bird (De Burd in het Fries) is gebouwd in de 18e eeuw en volledig gerestaureerd in 2005.
De molen bevindt zich op het eiland De Burd (De Bird) nabij de Friese plaats Grou, in Nationaal Park De Alde Feanen.
Het is een poldermolen die de polder drooghoudt en heeft een spinnenkop.
Als je de fietsroute 'Fietsen langs het water van de Alde Feanen' volgt, kom je hem tegen.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Molen de Hoop
Molen de HoopErvaar een levend industrieel monument bij ons op de molen.
StiensMolen of Gemaal
Molen of Gemaal
-
De Borgmolen
De BorgmolenDe Borgmolen werd in 1895 gebouwd ter bemaling van de voormalige polder De Nije Borgkrite. Vanaf 1954 was hij niet meer maalvaardig. Als gevolg van he...
GrouMolen of Gemaal
Molen of Gemaal
-
Poldermolen Heechhiem
Poldermolen HeechhiemHeechhiem is een poldermolen nabij het Friese dorp Deinum, dat in de Nederlandse gemeente Waadhoeke ligt. Functie is het bemalen van de Heechhiemsterpolder. Op afspraak te bezichtigen.
DeinumMolen of Gemaal
Molen of Gemaal
-
Achlumer molen
Achlumer molenPoldermolen. Te bezichtigen op afspraak en als de molen draait. Molenaar is Wil Hibma.
AchlumMolen of Gemaal
Molen of Gemaal
-
De Vrouwbuurtstermolen
De VrouwbuurtstermolenDe laatste historische molen op Het Bildt, gelegen op een prachtige locatie aan de 11-steden vaarroute. Iedere zaterdagmiddag, bij voldoende wind, is de molen in bedrijf en te bezichtigen.
VrouwenparochieMolen of Gemaal, Streekproducten
Molen of Gemaal
-
Poldermolen Terpzigt
Poldermolen TerpzigtDe molen werd in 1981 gerestaureerd en is officieel op 27 mei 1981 met een rondmaal-circuit weer in werking gesteld. De molen is de kleinste spinnenkop van Friesland. Op afspraak te bezichtigen.
MarssumMolen of Gemaal
Molen of Gemaal
-
Poldermolen Kingmatille
Poldermolen KingmatilleDe molen werd in 1870 gebouwd en in 1987 verplaatst naar de huidige locatie. De molen is op afspraak te bezichtigen.
DronrypMolen of Gemaal
Molen of Gemaal
-
Westhoek: verzilting
Je kunt de inhoud niet bekijken omdat je nog geen cookies hebt geaccepteerd. Klik op de knop hieronder om de cookies alsnog te accepteren.
Westhoek: verzilting
(beluister hier het audioverhaal)
Al eeuwenlang plukken kustbewoners vruchten van deze bodem, die ooit zee was. En dat is letterlijk zo, de (poot)aardappelteelt van deze streek is bijvoorbeeld van wereldklasse. Toch is er ook een keerzijde. Het zoutgehalte in kustgebieden neemt namelijk zo ver toe dat problemen ontstaan in de landbouw.
Je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als een gewas teveel zout krijgt. In dit gebied hier rond Westhoek komt het zoute grondwater gelukkig niet zo hoog dat de wortels van de gewassen erin groeien. Maar in de zomer kunnen boeren hun droge akkers soms niet beregenen met water uit de sloten en vaarten omdat het zoutgehalte te hoog is.
Het Wetterskip zet deze pomp hier beneden bij het veerooster (en andere stuwen en opmalingen in heel Friesland) in tegen de verzilting, door de vaarten en kanalen door te spoelen met zoet water dat uit de Friese boezem komt.
De Friese boezem is de benaming voor de aan elkaar verbonden kanalen en meren in Friesland met een streefpeil van 0,52 meter onder Normaal Amsterdams Peil (NAP). Dat NAP is het nulpunt dat we in Nederland gebruiken om hoogtes met elkaar te vergelijken. Een onmisbaar instrument.
Het zoete water dat naar deze polder komt, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw van de boezem is afgesloten, wordt bij de sluis van Wier 6 km verderop ingelaten. Het zoute water stroomt naar het gemaal in Zwarte Haan en vandaar naar zee. Probleem opgelost, voor even.
De toenemende zeespiegelstijging zorgt voor een hogere druk van het zoute zeewater op de kustgebieden. De bodem van het land klinkt in, en daalt ook door delfstoffenwinning, en het zoute grondwater zit dus dichterbij de oppervlakte. De zoete laag boven het zoute grondwater wordt ook nog eens dunner omdat de zomers tegenwoordig vaak erg droog zijn.
Het probleem speelt niet alleen hier, maar wereldwijd. Er wordt daarom steeds vaker gekeken naar zouttolerante gewassen voor de toekomst, gewassen die goed tegen zout kunnen dus. Want doorspoelen met zoet water werkt wel, maar het is ook een kostbare manier. Ook op andere manieren wordt daarom al meer zoet water vastgehouden, door bijvoorbeeld oevers te verbreden.
Ingesproken door:
Nienke Brokke beschrijft zichzelf als een kunstenaar die gaat waar het verhaal is. Haar werk uit zich van video-installaties tot land-art. Nienke organiseert buurtprojecten waarbij ze met de bewoners iedere beeldende discipline gebruik om hun verhalen samen te verbeelden. Van animatiefilms tot zandsculpturen.In 1997 studeerde zij af op de Rietveld theatervormgeving/Art-direction. Joop was daarbij de examinator. 17 jaar na dato nam hij contact op omdat haar examenwerk hem bijgebleven was. “Joop was bevlogen met veel ervaring en verstand van uiteenlopend theater en kunstdisciplines. Een man met twee blote voeten stevig op de grond.
Vanaf de eerste ontmoeting was het alsof hij familie van me was. Hartelijk, oude jongens krentenbrood zeg maar. We bespraken grootse plannen. Verfrissend voor mij om mee te gaan in zijn onstuitbare enthousiasme en projecten te bedenken.”
Dit verhaal is onderdeel van de route Gemalen Verhalen van Sense of Place
Al eeuwenlang plukken kustbewoners vruchten van deze bodem, die ooit zee was. En dat is letterlijk zo, de (poot)aardappelteelt van deze streek is bijvoorbeeld van wereldklasse.
WesthoekMolen of Gemaal, Extra info
Molen of Gemaal
-
Gemaal Roptazijl
Gemaal RoptazijlTjerk Hiddes vertelt het bijzondere verhaal achter het Roptasyl. Nu zie je er niet veel van terug, maar in de 17e eeuw was het syl het toneel van ruzies tussen Harlingen en Franeker.
WijnaldumMolen of Gemaal, Sluis
Molen of Gemaal
-
Poldermolen de Kievit
Poldermolen de KievitDe Kievit werd in 1802 gebouwd voor de bemaling van de 265 ha grote Berlikumerpolder, waarbij hij zowel kon inmalen als uitmalen. De molen staat op particulier terrein en is alleen te bezichtigen wanneer hij draait en op afspraak.
MenaamMolen of Gemaal
Molen of Gemaal
Routes langs deze locatie
-
Friese Elfmeren Noord | Vaarroute
Friese Elfmeren Noord | Vaarroute(89,3 km)SneekZeilen, Motorboot, Sloep
Zeilen
-
Pontjesroute 'Beleef De Alde Feanen'
Pontjesroute 'Beleef De Alde Feanen'(41,0 km)Recreatief
Recreatief
-
Pontjesroute 'De 8 van Grou'
Pontjesroute 'De 8 van Grou'(45,0 km)EarnewâldRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Fryske Gea Route - Nationaal Park De Alde Feanen
Fryske Gea Route - Nationaal Park De Alde Feanen(26,0 km)EarnewaldRecreatief, Race, E-bike
Recreatief