Ga naar inhoud
MAP
nl

Overnachten in een kerk

Pelgrimswegen kenden in middeleeuwse tijden refugio’s (vluchtplaatsen). Veelal aangeboden door kerken, kloosters, boeren, herbergen of welgestelde burgers. In Zuid-Europese landen kan de hedendaagse pelgrim nog steeds terecht in refugio’s. Nederland kende ook refugio’s, ondermeer bij kloosters die vroeger in groten getale in Fryslân stonden. De Middeleeuwse romaanse kerken op terpen en wierden in het Fries-Groningse kustgebied van de Waddenzee dateren uit dezelfde tijd. Ze bieden een uniek landschappelijk beeld in Europa en zijn meer dan 30 generaties deel van de lokale ‘mienskip’.

Er zijn in Fryslân 13 refugio’s in kerken; slaapplaatsen voor pelgims. Vraag gerust eens naar de verhalen bij de vrijwilligers. Zij delen graag hun kennis en verhalen. De kerken liggen langs of in de buurt van de Friese pelgrimsroutes: het Jabikspaad, Sint-Odulphuspad, Bonifatius Kloosterpad, Claercamppad en de routes van Wandelnet of wandelknooppunten.

Je hoeft niet perse routes te lopen of te fietsen; je kunt ook een nacht een refugio boeken en de omgeving verkennen en een deel van een route volgen. Of gewooon een rondje maken.

In Noardwest Fryslân zijn 7 refugio’s: de kerken van Sint-Jacobiparochie, Swichum, Peins, Jorwerd, Boksum, Blessum en Britsum. Klik hier voor de adreslijst.

Een refugio biedt onderdak aan maximaal vier pelgrims en is van april tot en met september toegankelijk. Aankomst na 18.00 uur en vertrek voor 10.00 uur. Neem van tevoren even telefonisch contact op met de contactpersoon van de kerk om e.e.a. af te stemmen. Je herkent de deelnemende kerk aan het icoon 'Pelgrims voor pelgrims'.

Er is water en een toilet; geen douche en je kunt er niet koken. Het kost je daarentegen slechts € 15,- p.p.p.n. Als je wilt overnachten, moet je 1 van de onderstaande documenten kunnen laten zien:

  1. Een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (NGSJ)
  2. Een stempelkaart of routeboekje van de Stichting Jabikspaad Fryslân.
  3. Een routeboekje van het Odulphuspad, Bonifatius Kloosterpad of het Claercamppad.

 

Hier vind je de Refugio's