Landschap van dijken en terpen

De zoute wind waait hard door je haren. Windstil is hier eigenlijk nooit. Het landschap is vlak. Platter dan plat. Je volgt het voetpad. Waar je maar je kijkt zie je de horizon. Aan de ene kant de zee, aan de andere groene landerijen. Hier en daar kerktorens met een paar huizen. Dorpjes uitgestrooid in het landschap. En daar, in de verte een plek met eeuwenoude gebouwen, moderne kranen en scheepsmasten: dat is Harlingen, de enige Friese havenstad. Je draait een kwartslag. In de verte een donkere streep in het water. Terschelling.

Je voelde je onrustig, uitgeblust, vermoeid. Het gejaagde leven thuis, de verantwoordelijkheid die je draagt op je werk; soms wordt het gewoon even te veel. En daarom ben je hier. 

© Hans Menninga Fotografie

Oudebildtdijk

Een plek waar imposante wolkenpartijen, zonsondergangen en sterrenhemels elkaar in schoonheid en verwondering afwisselen.

Lees meer over de Oudebildtdijk

Slachtedijk

De Slachtedijk is een eeuwenoude slaperdijk die zich door het vlakke landschap heen kronkelt tussen Oosterbierum bij de waddenkust en Raard.

Meer informatie over de Slachtedijk

Pingjumer Gouden Halsband

Rondom het dorp Pingjum ligt een 1000 jaar oude ringdijk. Dankzij de Pingjumer Gouden Halsband hielden de dorpelingen de voeten droog. Een dijk met een intrigerende naam, niet?

Lees meer

Terp Hegebeintum

De hoogste terp van Europa vind je in Hegebeintum. Het is een even klim, maar eenmaal boven zeker de moeite waard. 

Meer weten over Hegebeintum

Het zijn slechte ontdekkers die denken dat er geen land is, als zij niets dan zee zien.

Francis Bacon - filosoof en staatsman