Tekst

Simen Hofman

Fotografie

o.a. Simen Hofman, Klaas Koopmans

Delen

Klein maar fijn, een draak van een cliché, maar voor mij is het waar. De eerste 18 jaar van mijn leven bracht ik mijn dagen door in het dorpje Skingen, samen met Slappeterp “twa miggestrontsjes op ‘e kaart”. Zo noemde mijn beppe het hier. Sterker nog, waarschijnlijk moet er een vergrootglas aan te pas komen voor we überhaupt te zien zijn op de kaart.

geplaatst: 23 november 2018

Maar ik ben het gewend, dat kleine. Pas als je er op let merk je hoe speciaal die kleine dorpjes kunnen zijn. Daarom hier vijf (onontdekte) kleine, mooie plekjes in het hart van Noordwest-Friesland.

1) Schingen / Skingen

Het is hier prachtig, al ben ik misschien wat bevooroordeeld. Maar met slechts 200 inwoners hebben we toch mooi twee kerken (die regelmatig open zijn), een theetuin, een minicamping, een zwemvijver en een wandelpad. Het “centrum” van Schingen ademt gezelligheid. En dan is er buiten het dorp ook nog een prachtig uitzicht. Op het eerste gezicht lijkt het land hier leeg, maar als je goed kijkt zie je dat er altijd wat gebeurt. Reeën en hazen die een ommetje maken, vogels die een plekje zoeken of zelfs een verdwaalde vos, het loopt hier allemaal.

En in de bermen en langs de weg staat het vol met bloemen, zelfs in de nazomer nog. Gelukkig staan overal bankjes om dat uitzicht in je op te nemen.

Op het eerste gezicht lijkt het land hier leeg, maar als je goed kijkt zie je dat er altijd wat gebeurt

2) Peins

Een stukje verderop ligt het dorpje Peins, niet veel groter maar bijna net zo mooi als Schingen en Slappeterp. Met een kerk die over de oude straatjes uitkijkt, een vaart die door het dorp kronkelt en zelfs een klein hertenkamp is het ook hier fijn vertoeven. En buiten het dorp liggen allerlei fietspaden om je verder door het ruime landschap te brengen, naar andere mooie plekjes.

3) Zweins/Keimpetille

Een van die paden loopt naar Zweins en Keimpetille (van oudsher Kingmatille genoemd). Veel bijzonders is hier eigenlijk niet te zien, maar het fietsen over de smalle landweggetjes, krullend door het akkerland, geeft toch een speciaal gevoel. Maar er is meer, vanuit Keimpetille gaat er een pontje het Van Harinxmakanaal over.

Dit is niet alleen een fijne plek voor een kopje koffie of thee of om eens rustig het water over te kijken, aan beide kanten liggen ook nog eens prachtige fietsroutes die door de wijde wereld en langs historische molens leiden. 

...kleine, mooie plekjes in het hart van Noordwest-Friesland.

4) Ried

Op de andere kant van Peins ligt Ried, vernoemd naar de vaart De Rie, vroeger een zeearm van de Middelsee maar nu een rustig vaarwater. Aan het water licht jachthaven It Kattegat. In het midden van Ried en ingesloten in de bomen, dat maakt het meteen sfeervol. Er is een camping vlak naast het water en er zijn zelfs hutten te huur om in te overnachten. Maar er zijn ook bankjes om gewoon te genieten van het uitzicht over het water. En langs het water van De Rie, onderdeel van de Elfstedenroute, ligt een fietspad dat je door het ongerepte Friese landschap voert.

5) Wier

Niet ver van waar het fietspad langs De Rie ophoud ligt het oude terpdorpje Wier. Al in het jaar 0 woonden er mensen, toen nog op het randje van de Middelsee. In de 12e eeuw werd de Ioannis Kerk gebouwd, tegenwoordig vooral gebruikt voor theater en muziek.  Sinds 1946 hangt er buiten de kerk ook een astronomisch uurwerk, gemaakt door een onderduiker om het dorp te bedanken. En daar tegenover stond vroeger de Lautastate (volgens sommigen de mooiste state van heel Friesland).

Die state brandde in 1748 af, maar nu is er de Lautatuin voor in plaats gekomen. Een nachttuin met, naast wandelpaden door een bloeiende tuin en oude bomenrijen, ook een vleermuizentoren, waar je met een vleermuizendetector kunt luisteren naar wat zich in de toren afspeelt.

Sinds 1946 hangt er buiten de kerk ook een astronomisch uurwerk, gemaakt door een onderduiker om het dorp te bedanken

Gerelateerd

Lees meer over onze verhalenvertellers...