Ga naar inhoud
MAP
nl

Monument Canadese regiment Queen's Own Rifles of Canada

Wons

In Wons staat het monument voor het Canadese regiment Queen's Own Rifles of Canada. Dit regiment was verantwoordelijk voor de bevrijding van Wons op 16 april 1945. 

In Wons staat het monument voor het Canadese regiment Queen's Own Rifles of Canada. Dit regiment was verantwoordelijk voor de bevrijding van Wons op 16 april 1945. 

Nadat Sneek was bevrijd ging het Canadese Regiment van de Queens Own Rifles door naar de Afsluitdijk, waar Duitse troepen stellingen hadden ingericht om de oversteek door de Canadezen te verhinderen en om te proberen een corridor te maken waardoor Duitse militairen vanuit Noord-Holland konden ontsnappen naar Friesland. 

Na een kort vuurgevecht kon dit Canadese regiment Wons binnentrekken en de Duitse stellingen bij de Afsluitdijk aanvallen. Eenmaal aangekomen bij de Afsluitdijk ondervonden de Canadezen zoveel tegenstand dat er versterkingen nodig waren. Vooral het Duitse machinegeweervuur en de aanwezigheid van een kanon zorgde voor veel hinder. Hierbij werden ook twee Canadese voertuigen kapotgeschoten en een aantal Canadezen van de Queens Own Rifles zijn gesneuveld. 

Met behulp van de Canadese artillerie en granaten konden de Duitse stellingen bij de Afsluitdijk worden uitgeschakeld. De langste en hevigste strijd in Friesland is dan ook bij de Kop van de Afsluitdijk uitgevochten. De Canadezen hadden enkele doden te betreuren, waarvan zes worden herdacht met een gedenksteen aan de Martinikerk in Sneek. 

Deze locatie is onder andere onderdeel van de fietsroute ‘Meidagen 1940’ in het kader van het thema Strijd om de Wadden

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Monument Canadese regiment Queen's Own Rifles of Canada

Wildinghelaan 1
8747 NL Wons
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten