Ga naar inhoud
MAP
nl

Hempenserpoldermolen

Wergea

De Hempenserpoldermolen is in 1863 tussen Leeuwarden en Wergea gebouwd als achtkante poldermolen, gedekt met riet.

De Hempenserpoldermolen (Frysk: Himpenserpoldermoune) is in 1863 tussen Leeuwarden en Wergea gebouwd als achtkante monniksmolen, gedekt met riet.

Een voorganger van de huidige molen heeft in 1784 het Hempensermeer drooggemalen. De molen staat dus aan de rand van de voormalige Himpensermar, een meer waar in de Middeleeuwen gevangenen - rug aan rug gebonden - in het water werden geworpen.

Staatsbosbeheer heeft de polder in 1980 gekocht en er een vogelbroedreservaat van gemaakt: het voormalige meer is dankzij de molens nu een paradijs voor weidevogels als de grutto en de tureluur.

De molen is in eigendom van de Monumentenstichting Boarnsterhim. Uniek is dat het Wetterskip Fryslân de molen gebruikt als onderkomen voor een elektrisch aangedreven gemaal om het water in de polder op peil te houden. 

De molen is (buiten het broedseizoen) bereikbaar vanaf het Mardyksterpaad. De molen is geopend als de wieken draaien. Op het bankje naast de molen kun je genieten van het weidse zicht over de polder. Ook kun je op afspraak de molen bezichtigen en een rondleiding krijgen.  

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Hempenserpoldermolen

Mardyksterpaad 7
9005 XE Wergea
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten