Ga naar inhoud
MAP
nl

Goutum

goutum

Goutum was oorspronkelijk een terpdorp. In de loop van de tijd is Goutum geleidelijk veranderd van een agrarisch dorp tot een flink forensendorp. Het dorp wordt geheel omringd door het grondgebied van de stad Leeuwarden.

Goutum was oorspronkelijk een terpdorp. De terp is echter rond 1900 geheel afgegraven. Sinds de 14e eeuw stond op de westkant van de terp de Wiarda State. Deze is in 1882 afgebroken en alleen een marmeren gedenkteken met tekst herinnert ter plekke nog aan het monumentale slot, domicilie van resp. de adellijke families Wyarda, Van Eminga en Van Cammingha.

In de loop van de tijd is Goutum en Goutum Sud geleidelijk veranderd van een agrarisch dorp tot een flink forensendorp. Een dorp weliswaar onder de rook van de stad Leeuwarden, maar ook een woongemeenschap die nog steeds een groot aantal kenmerken heeft van een echt Fries dorp. Zo heeft Goutum niet alleen een historische kern met de terp, de kerk met aanpalend het kaats-/korfbalveld en de (multifunctionele) ijsbaan, maar ook met een bloeiend verenigingsleven, een eigen basisschool en een dorpshuis.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Goutum

goutum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten