Ga naar inhoud
MAP
nl

Jirnsum

Jirnsum

Jirnsum is een terp dorp aan de rivier de Boarne. Centraal gelegen, goed bereikbaar, voldoende faciliteiten én rust. Dat zijn een aantal redenen om hier te verblijven.

Jirnsum is een oud dorp, gelegen aan de rivier de Boarne en door de Jirnsumer Syl verbonden met het aloude riviertje de Moezel, dat in de vroege middeleeuwen een open verbinding had met de Middelzee. 

De eerste bewoners van Jirnsum woonden op een terp. De Jirnsumer terp was hoog en uitgestrekt. In het begin van de vorige eeuw is de terp afgegraven, net als de meeste terpen in Fryslân. Ons herinnert slechts de straatnaam De Terp en een restant van de vroegere vluchtheuvel, dat we vinden op het kerkhof aan de Kerkebuurt. Op deze plek ontstond oorspronkelijk het dorp Jirnsum; een kerk, een schooltje met schoolhuis, boerderijen en een aantal woonhuizen. 

Jirnsum, ‘doarp oan de rivier’, dorp aan de rivier de Boarn. Een dorp wat door de verbinding over de weg, het openbaar vervoer én over het water een prima uitvalsbasis is.

Daar waar de Jirnsumers in alle rust (maar toch actief!) samen leven in dit mooi gelegen dorp, zijn er ook voldoende toeristische mogelijkheden in het dorp en in de nabije omgeving. Centraal gelegen, goed bereikbaar, voldoende faciliteiten én rust. Dat zijn een aantal redenen om hier te verblijven.

Op een steenworp afstand van de A32 en treinstation Grou-Jirnsum en meerdere bushaltes zorgen voor de bereikbaarheid over de weg. Het Prinses Margriet Kanaal wat langs Jirnsum voert, voor de bereikbaarheid over het water. Echter, het mooiste is natuurlijk om van deze hoofdroutes af te wijken en de omgeving te verkennen over de mooie wegen en paden buiten de snelwegen om, in de auto, op de fiets of hoe u het maar wenst. De gehele provincie Friesland ligt binnen ‘handbereik’!

Per boot zijn er ook prachtige routes te varen vanuit Jirnsum. Aanlegplaatsen vindt u in de grote jachthavens aan de rand van het dorp óf in het dorpscentrum aan de Wiide Steech. Naar Grou over de Kromme Grou of via Reduzum de Lege Geaën in, allemaal routes die u een keer bevaren zou moeten hebben!

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Jirnsum

dorp
Jirnsum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten