Ga naar inhoud
MAP
nl

De Sperwer

Harlingen

Het is in 1900 geen slecht idee van Rommert Tigchelaar om een kruidenierswinkel in de Hoogstraat over te nemen. De straat is op dat moment namelijk de drukke doorgaande weg van Harlingen naar Leeuwarden – dat is nu bijna niet meer voor te stellen! Rommert...

Het is in 1900 geen slecht idee van Rommert Tigchelaar om een kruidenierswinkel in de Hoogstraat over te nemen. De straat is op dat moment namelijk de drukke doorgaande weg van Harlingen naar Leeuwarden – dat is nu bijna niet meer voor te stellen! Rommert is geen subtiel man. Voor verschillende akkefietjes moet hij voor de rechtbank in Leeuwarden verschijnen. Zo heeft hij eens onvoldoende wisselgeld in huis voor een klant, waardoor zij hem 3½ cent schuldig blijft. Als ze elders spek heeft gekocht en weer kleingeld heeft, belooft ze, zal ze het geld alsnog brengen.  Maar Rommert is ongeduldig. Als hij haar op straat tegenkomt vraagt hij luid of ze al spek heeft gekocht. Diezelfde dag smijt de vrouw bij hem een gulden op de toonbank, waarna een handgemeen ontstaat. 

Het bedrijf sluit zich in latere jaren aan bij de Sperwer. Die keten wordt in 1928 opgericht door ondernemers die door samenwerking hun marktpositie willen verbeteren. Hun slogan is: 'De Sperwer spiedt naar wat U voordeel biedt'.
Het pand heeft behalve een muurreclame ook een baksteen met inscriptie: T.T. (Tjerk Tigchelaar) 24.5.1901. Naar de betekenis van die datum zoeken we nog!

Hier vind je De Sperwer

Hoogstraat 41
Harlingen
Plan je route

Toon resultaten