Ga naar inhoud
MAP
nl

Fries Landbouwmuseum

Leeuwarden

Friesland is al eeuwenlang een agrarische provincie. Sinds mensenheugenis houden boeren er vee en bewerken ze het land. In het Fries Landbouwmuseum (her)beleef je de waardevolle sporen die al die landbouwactiviteiten hebben nagelaten.

Het Fries Landbouwmuseum is een modern ingericht, levendig museum. Het museum toont de leef-, werk- en woonomstandigheden van de boer tijdens verschillende perioden. Je ziet de boer als voedselproducent, eerst voor zichzelf, later als bevoorrader van zijn omgeving en weer later als spil in de wereldvoedselproductie. Het verhaal van de Friese boer wordt getoond middels een waardevolle en uitgebreide collectie landbouwgereedschappen en voorwerpen die gebruikt werden bij de akkerbouw, in de veeteelt en bij de zuivelproductie. Alles wordt extra beleefd door de filmpjes uit vervlogen tijden.

Ten zuiden van Leeuwarden, op de grens van stad en platteland, staat de prachtige Rijksmonumentale boerderij waarin het Fries Landbouwmuseum is gehuisvest. In deze museumboerderij uit 1909 vind je 2000 jaar geschiedenis van de Friese landbouw: de akkerbouw, de zuivelindustrie, de landbouwmechanisatie, de boerderij als kathedraal van het landschap en de cultuur. De verhalen die het museum vertelt, laten je zien hoe de landbouw voortdurend innoveert, wel of niet door de omstandigheden gedwongen. Je beleeft de impact die de landbouw had en heeft op de cultuur, de economie, het landschap en het platteland.

Er is een permanente expositie maar het hele jaar worden er ook diverse wisselexposities vertoond. Voor de kinderen is er een leuke speurtocht waarin ze onder andere het melken kunnen leren. Buiten ligt een prachtige tuin met meer dan 100 verschillende en zeldzame Friese Rassen en Gewassen.

Prijsinformatie:
Vanaf € 0,- (voor kinderen)
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Fries Landbouwmuseum

Felling 6
8912 CG Leeuwarden
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten