Ga naar inhoud
MAP
nl

Bezienswaardigheden

Wat zoek je

Vind jouw bestemming

1 t/m 24 van 35 resultaten

 • Poptaslot of Heringastate

  Poptaslot of Heringastate Poptaslot voortuin

  Het Poptaslot of Heringastate is een compleet bewaard landgoed uit begin 16e eeuw met slot, poortgebouw, tuinen, grachten, singels en een vrouwen gasthuis (hofje).

  Marsum
 • Bolwerk Theehuisjes

  Bolwerk Theehuisjes

  Vier nog aanwezige theehuisjes die zijn gesitueerd op de Bolwerken in Franeker. Ze dateren uit de achttiende eeuw en hoorden bij de patriciërswoningen aan de Eise Eisingastraat. in de zomermaanden is de Bangatheekoepel regelmatig ’s middags geopend.

  Franeker
 • It Jonkje Hans Brinkers

  It Jonkje Hans Brinkers

  Het beeldje stelt het jongetje voor dat met zijn duim het gat in de dijk stopt en daarmee een overstroming tracht te voorkomen. Het idee is ontleend aan het beroemde boek “Hans Brinkers of de zilveren schaatsen”

  harlingen
 • Martinikerk Franeker

  Martinikerk Franeker

  De Martinikerk is de enige middeleeuwse kerk in Friesland met een kooromgang. Het orgel uit 1842 is gemaakt door Van Dam.

  Franeker
 • Stinze Stiens

  Stinze Stiens Stinze-Stiens stinzenflora

  Historische tuin met bloeiende stinzenflora bij de dokterswoning in het oude centrum van Stiens.

  Stiens
 • Molen De Korenaar Sexbierum

  Molen De Korenaar Sexbierum

  De Korenaar; een authentieke accomodatie die uitermate geschikt is voor uw evenement. Zo bevat de molen 2 zalen, een bar en een grote tuin. Sfeervol, romantisch monument. De molen is een officiële trouwlocatie met een prachtige tuin.

  Sexbierum
 • Archeologisch Steunpunt Wijnaldum

  Archeologisch Steunpunt Wijnaldum

  Maak kennis met de Friese koningsschatten in Wijnaldum. Het archeologisch steunpunt van Wijnaldum is gevestigd in de oude consistorie naast de Andeaskerk,

  Wijnaldum
 • Kweldercentrum Noarderleech

  Kweldercentrum Noarderleech

  Ga je op pad in Noard-Fryslân Bûtendyks? Start dan je bezoek bij Kweldercentrum Noarderleech. Daar kun je op een leuke manier kennismaken met het natuurgebied. Het centrum informeert bezoekers over de natuur en historie van het Noord-Friese kustgebied.

  Hallum
 • Borstbeeld Eise Jeltes Eisinga

  Borstbeeld Eise Jeltes Eisinga

  In Dronrijp, de geboorte stad van Eise Eisinga, staat een borstbeeld tegenover zijn geboortehuis. Hij heeft in Dronrijp op de lagere school gezten en is getrouwd in de Salviuskerk in Dronrijp.

  Dronryp
 • Broken Jug

  Broken Jug Lichtproef Broken Jug

  Maak in Harlingen kennis met wereldberoemd kunstenaar Frank Stella en één van zijn meesterwerken: de Broken Jug. Een landmark van formaat; voor Harlingen, Noordwest Friesland en de provincie.

  Harlingen
 • Elfstedentocht beeld Aukje in Franeker

  Elfstedentocht beeld Aukje in Franeker

  Beeldjes van 'Aukje de reedrydster' (Aukje de schaatster) op een hoge cortenstalen sokkel staan in alle elf steden van Fryslân, en een in Kolderwolde. Alle beelden staan aan de elfstedentochtroute daar waar de weg het water kruist.

  Franeker
 • Lauta state

  Lauta state Lauta state toren Wier

  In het dorpje Wier bouwde de familie Lauta eerst een stins, die enkele eeuwen daarna met een luxe state werd uitgebreid. Woedende dorpsbewoners staken de state in brand, alleen de contouren van het terrein zijn nog te zien.

  Wier
 • Korendragershuisje

  Korendragershuisje

  Het huisje voor korendragers en zakkendragers. Monumentaal pand, gratis toegankelijk, met een museale functie.

  Franeker
 • Uniastate en Tsjerke Bears

  Uniastate en Tsjerke Bears

  Op het terrein van Cultuur-historisch centrum Uniastate bevindt zich een 13e eeuwse kerk met een rijk interieur en een fraai houtgesneden preekstoel. Ook de unieke replica/luchtspiegeling van de oude State staat op het terrein.

  Bears
 • Kaatsveld het Sjûkelân

  Kaatsveld het Sjûkelân

  Kaatsveld midden in het centrum van Franeker. Hier wordt de belangrijkste kaats partij van het jaar gekaatst, de PC. Bij de entree staan 2 grote torens als monument.

  Franeker
 • Sint Vituskerk Feinsum

  Sint Vituskerk Feinsum Sint Vituskerk Feinsum

  Waarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.

  Feinsum
 • Dekema State

  Dekema State

  De Dekema State is van oorsprong een adellijke woning, waar tot 1996 verschillende families gewoond hebben. De State en de tuinen zijn nu opengesteld voor publiek.

  Jelsum
 • Liauckemastate

  Liauckemastate Liauckemastate

  Eén van de grootste state van Fryslân. Een archeologisch rijksmonument waarvan de prachtige poort nog intact is.

  Sexbierum
 • Badhuus / Uitkijktoren

  Badhuus / Uitkijktoren

  Het Badhuus aan de Willemshaven in Harlingen is een staaltje sprankelende architectuur die toch perfect past bij de ruige, nautische omgeving. En behalve sanitaire voorzieningen voor de haven, biedt het gebouw ook een uniek uitzicht over de Waddenzee.

  Harlingen
 • Geuzengat

  Geuzengat

  Het beroemde Geuzengat in Franeker.

  Franeker
 • 11fountains Leeuwarden

  11fountains Leeuwarden

  "Love’ bestaat uit twee 7 meter hoge, witte sculpturen van een jongen en een meisje. Ze lijken elkaar aan te kijken, maar hun ogen zijn gesloten.

  Leeuwarden
 • de Waadfisker

  de Waadfisker

  Dit kunstwerk herinnert aan de kustvisserij in de gemeente Franekeradeel en Het Bildt.

  Tzummarum
 • Salviuskerk Dronryp

  Salviuskerk Dronryp

  De Salviuskerk (d'Alde Wite = de oude witte) Naast de ingang bevindt zich een memoriesteen ter nagedachtenis van Eise Eisinga. De fronton boven de oostingang heeft drie beelden van de deugden, zoals Caritas.

  Dronryp
 • Groate Kerk Sint-Jacobiparochie

  Groate Kerk Sint-Jacobiparochie Groate kerk

  De opvallende Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie is al enkele decennia in gebruik als cultureel centrum voor regio Het Bildt. Er vinden allerlei soorten concerten, vergaderingen en andere bijeenkomsten in deze kerk plaats. 

  Sint-Jacobiparochie