Boksum
boksum
Boksum is een dorp in de gemeente Waadhoeke, net ten zuidwesten van Leeuwarden. Boksum is ontstaan aan de voormalige Middelzee. Je kunt hier heerlijk fietsen genietend van de weidse vergezichten. Breng ook zeker eens een bezoek aan de kerk.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Boksum is een dorp waar ongeveer 450 mensen wonen. Ondanks zijn geringe grootte heeft het dorp een rijke historie. Het dorp is waarschijnlijk al ontstaan enkele eeuwen voor onze jaartelling. Boksum ontstaan aan de voormalige Middelzee. De oude Middelzeedijk is hier nog een stille getuige van.
De dorpsterp werd opgeworpen op een kwelderwal en werd in de loop van de eeuwen steeds verder verhoogd. In de 19e eeuw werd een groot deel van de terp afgegraven, net als veel andere Friese en Groninger terpen. In de late middeleeuwen was het dorp betrokken in de strijd tussen schieringers en vetkopers en in de 80-jarige oorlog vond hier de Slag bij Boxum plaats. Eeuwen later zijn hier twee Friese schrijvers geboren, Douwe Kalma en Ulbe van Houten.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier finden Sie Boksum
boksum Route planenStandorte
Alle Standorte anzeigen-
Goutum
GoutumGoutum was oorspronkelijk een terpdorp. In de loop van de tijd is Goutum geleidelijk veranderd van een agrarisch dorp tot een flink forensendorp. Het dorp wordt geheel omringd door het grondgebied van de stad Leeuwarden.
goutumHistorische buitenplaats, Route POI
Historische buitenplaats
-
Blessum
BlessumBlessum is een klein liefelijk terpdorp in de gemeente Waadhoeke. De schuur van de boerderij tegenover de kerk heeft het hoogste dak van alle boerderijen van Friesland. Er zijn diverse fiets-, schaats-, vaar- en wandelmogelijkheden in de omgeving.
BlessumHistorische buitenplaats, Route POI
Historische buitenplaats
-
10. Zuiderhaven
10. ZuiderhavenVan 1645 tot 1795 is de Zuiderhaven het bolwerk van de Friese Admiraliteit. De Friese Admiraliteit is verantwoordelijk voor het uitrusten en bemannen van schepen.
HarlingenVVV Informatiezuil, Route POI
VVV Informatiezuil
-
Earnewâld (Eernewoude)
Earnewâld (Eernewoude)Earnewâld is een watersportdorp in het hart van het Nationaal Park De Alde Feanen en kent een rijke historie.
EarnewâldRoute POI
Route POI
-
Sint Annaparochie (Sint Anne)
Sint Annaparochie (Sint Anne)Sint Annaparochie is het grootste dorp van gemeente Waadhoeke. Naast diverse kleine winkeltjes en horecagelegenheden is de Van Harenskerk, daar waar Rembrandt van Rijn zijn Saskia trouwde, ook zeker het bezoeken waard!
Sint AnnaparochieHistorische buitenplaats, Route POI
Historische buitenplaats
-
Túnmanswente
TúnmanswenteTúnmanswente' is de voormalige tuinmanswoning van het kasteel Martenastate. Het is gelegen in het dorpje Koarnjum (Cornjum) in Fryslân, net boven Leeuwarden.
CornjumHistorische buitenplaats, Theetuin, Bed and Breakfast
Historische buitenplaats
-
Benthe
BentheIn het Harmenspark is het beeldje Benthe te vinden, dat door Ilse Oelbers gecreëerd is in 2015. Het beeld is van grote waarde voor de kunstenaar.
HarlingenErfgoed, Route POI
Erfgoed
-
Grouw (Grou)
Grouw (Grou)Grou is een toeristisch maar karakteristiek watersportdorp middenin Friesland met een gezellig centrum.
GrouHistorische buitenplaats, Route POI
Historische buitenplaats
-
Deinum
DeinumDeinum een terpdorp met een iconische kerktoren. De sipel op'e toer. Goed bereikbaar door treinstation en busverbinding maar ook via het binnenwater.Door het dorp stromen het Van Harinxmakanaal en de Ballensvaart.Bezoek ook zeker het schoolplaten museum.
DeinumHistorische buitenplaats, Route POI
Historische buitenplaats
-
Dokkum (Dokkum)
Dokkum (Dokkum)Dokkum is de meest noordelijk gelegen Elfstedenstad, ze ontstond nadat deze plek een bedevaartsoord werd na de moord op Bonifatius in 754.
DokkumRoute POI
Route POI
Routen entlang dieses Ortes
-
De boorden van de Middelzee
De boorden van de Middelzee(35,0 km)LeeuwardenRecreatief, E-bike
Recreatief