Direkt zum Hauptinhalt
Karte
de

Lauta state

Wier

In het dorpje Wier bouwde de familie Lauta eerst een stins, die enkele eeuwen daarna met een luxe state werd uitgebreid. Woedende dorpsbewoners staken de state in brand, alleen de contouren van het terrein zijn nog te zien.

In het dorpje Wier stond in de twaalfde eeuw al een stins, een stenen woontoren. Geen luxe kasteel, maar een stevig verdedigingswerk.

In 1634 werd hier een chique state met meer comfort bijgebouwd. De Lauta’s waren belangrijke mensen, ze bekleedden hoge overheidsfuncties. 

Toen er echter halverwege de achttiende eeuw grote armoede uitbrak in Wier, moesten de bewoners van de state vluchten. Woedende dorpsgenoten verzamelden zich tijdens de pachtersoproer en staken de Lauta State in brand. Het schijnt dat alleen de toren de brand doorstond, die bleef daarna nog vele jaren staan.

Het terrein waarop de state gestaan heeft, is tot ongeveer het jaar 1900 intact gebleven. Op dit moment zijn alleen nog de contouren van het terrein in het huidige landschap terug te vinden, je kunt  een wandeling maken over het voormalige landgoed.

Als monument is er een stalen torentje verrezen waarop je informatie kunt vinden over de geschiedenis van de Lauta state.  

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Lauta state

Lautawei 11
9043 VP Wier
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse