Direkt zum Hauptinhalt
Karte
de

Botniastins

Franeker

Sinds 2017 is in de historische Botniastins de nieuwe Franeker Academie gehuisvest. Er worden lezingen gehouden, bedrijven en instellingen kunnen er vergaderruimten huren, en er worden onderzoeksprogramma's uitgevoerd.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

De Botniastins is ooit opgericht door de Roomse tak van de familie Botnia, die uit Franeker werd verbannen toen de Spanjaarden werden verslagen. In 1853 erft de Hervormde kerk de Botniastins en wordt het een weeshuis.

Sinds de achttiende eeuw is de Botniastins aan een nieuw leven begonnen: eerst woonden er verschillende hoogleraren van de Franeker Universiteit en sinds 2017 is in de Botniastins de nieuwe Franeker Academie gehuisvest. Er worden hier nu lezingen en publiekscolleges gehouden, bedrijven en instellingen kunnen er vergaderruimten huren en er worden onderzoeksprogramma's uitgevoerd in samenwerking met Campus Fryslân en Rijksuniversiteit Groningen.

De Academie van Franeker uit 1585 had vier faculteiten, namelijk Godgeleerdheid, Rechtsgeleerdheid, Geneeskunde en Vrije Kunsten. De nieuwe Academie uit 2017 heeft vier domeinen die daar op een eigentijdse manier bij aansluiten, te weten Natuur&Techniek, Mens&Gezondheid, Recht&Omgeving en Letter&Geest.  

Een prachtig historisch gebouw dat vandaag de dag nog steeds midden in de maatschappij staat!

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Botniastins

Academie van Franeker
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse