Eise Eisinga werd op 21 februari 1744 in Dronrijp geboren. Daar volgde hij ook de lagere school. Zoals zoveel kinderen in die tijd, moest hij thuis komen werken, in zijn geval in de wolkammerij van zijn vader. Naast het wolkammen nam hij van zijn vader de interesse voor zaken als sterrenkunde en wiskunde over. Hij was zó leergierig dat hij al op jonge leeftijd wekelijks naar Franeker liep, waar hij met Willem Wijtses, een wolverver, de wiskundeboeken van Euclides bestudeerde.Op 24-jarige leeftijd trouwde Eisinga met Pietje Jacobs, waarna hij zich in 1768 als wolkammer te Franeker vestigde. Zijn grote kennis van de wis- en sterrenkunde kwam goed van pas toen in mei 1774 onrust uitbrak naar aanleiding van de voorspelling van Eelco Alta over het einde der tijden (zie hieronder). Hij had alle kennis in huis om in zijn woonkamer een model van het zonnestelsel te bouwen. Hiermee wilde hij laten zien dat er geen reden was voor paniek. Tussen zijn allereerste idee en de uiteindelijke realisatie verstreken slechts zeven jaar.Het bronzen reliëf werd in 1928 gemaakt door Gerrit Jan Adema en ingemetseld in een monument op de Breedeplaats. In het kader van de herinrichting van de omgeving van de Martinikerk was het nodig het reliëf te verwijderen. Daarna heeft het een periode in het Planetarium gehangen. Er zijn pogingen gedaan om het reliëf te plaatsen op de leuning van de tegenover het Planetarium gelegen brug. Dat is steeds niet gelukt. Daarna is er besloten het reliëf te vervatten in een glazen achtergrond, waarop de loop van de planeten verbeeld wordt en is het tegen de leuning van de brug bij het Planetarium geplaatst. De glazen achtergrond is ontworpen door Steinfort Glas in Franeker.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eise_Eisinga
- Afstand tot jouw locatie:
Hier finden Sie Monument voor Eise Eisinga
Bruggetje bij Planetariumraadhuisplein
8801 Franeker Route planen
vanaf jouw locatie
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Levvel-bloc
Levvel-blocMet de plaatsing van een heus Levvel-bloc op de Nieuwe Willemshaven in Harlingen, kan nu iedereen kennismaken met de nieuwe bekleding van de Afsluitdijk.
Harlingen -
Slachtedijk
SlachtedijkDe Slachtedijk is ontstaan uit een oud stelsel van polderdijken, die gezamenlijk deze nieuwe dijk vormden. De dijk loopt van Oosterbierum aan de Waddenzee naar Raerd aan de voormalige Middelzee. Vanaf omstreeks 1500 wordt er gesproken van de Slachtedijk.
Achlum -
Zoutsloot 53
Zoutsloot 53De vondst van oude tegeltjes achter het behang van dit huis gaf in 1972 de aanzet tot de hergeboorte van de Harlinger tegelindustrie.
Harlingen -
Kunstwerk Súdwester
Kunstwerk SúdwesterSculptuur van staal en hout, waarin mensen ook kunnen rusten of schuilen voor het weer.
Westhoek -
Oldehove
OldehoveDe Oldehove staat hier al sinds 1529 en is zelfs schever dan de Toren van Pisa! Je kunt hem van binnen en buiten bewonderen. De in 2011 ingebouwde lift brengt je naar de eerste verdieping, vanaf daar zal je de wenteltrap naar het dak moeten bedwingen.
Leeuwarden -
De Bogt fen Guné
De Bogt fen GunéHet oudste café van Nederland, waarvan de historie teruggaat tot 1593. De naam Bogt van Guné wordt voor het eerst vermeld in een stuk uit 1686. De herberg stond dichtbij de in 1585 gestichte Universiteit van Franeker en werd door studenten druk bezocht.
Franeker -
Groate Kerk Sint-Jacobiparochie
Groate Kerk Sint-JacobiparochieDe opvallende Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie is al enkele decennia in gebruik als cultureel centrum voor regio Het Bildt. Er vinden allerlei soorten concerten, vergaderingen en andere bijeenkomsten in deze kerk plaats.
Sint-Jacobiparochie -
Hotze Schuil
Hotze SchuilStandbeeld van Hotze Schuil, keizer onder de kaatskoningen. Zijn bekendste bijnaam luidde ‘De Lange’. Hij werd in 1999 uitgeroepen tot ‘kaatser van de eeuw’.
Harlingen -
Botniastins
BotniastinsSinds 2017 is in de historische Botniastins de nieuwe Franeker Academie gehuisvest. Er worden lezingen gehouden, bedrijven en instellingen kunnen er vergaderruimten huren, en er worden onderzoeksprogramma's uitgevoerd.
Franeker -
B & B Kastleinshoeke
B & B KastleinshoekeOp een prachtige locatie aan de Oan 'e Ie 1 in Snakkerburen, op steenworp afstand van Leeuwarden, staat de oude Waterherberg De Sevenster.
Snakkerburen
Routen entlang dieses Ortes
-
Herbaijum - Berlikum | Elfstedenpad: etappe 10
Herbaijum - Berlikum | Elfstedenpad: etappe 10(19.8 km)Herbaijum