Direkt zum Hauptinhalt
Karte
de

Ioannis Theatertsjerke Wier

Wier

Hoewel Wier maar klein is, heeft het een bijzondere geschiedenis. Schelte Lauta bouwde er een stins, later een state en een kerk. De kerk is nu in gebruik als Theatertsjerke.

Wier is een klein dorpje, hemelsbreed gelegen tussen Harlingen en Dokkum. Totdat er in de 16e eeuw dijken werden aangelegd, lag het dorpje aan de Waddenzee.

Hoewel het plaatsje maar klein is, heeft het een bijzondere geschiedenis. Hier werd in de 12e eeuw een stins gebouwd door de rijke Schelte Lauta. Waarschijnlijk liet hij in die tijd ook een kapel bouwen. In de 17e eeuw werd de luxe Lautastate gebouwd, die in 1748 alweer door brand werd verwoest. Van de state is niets meer te zien, de kerk staat er gelukkig nog wel. Op het voormalige state terrein is nu een park aangelegd waar je kunt rondwandelen: de Lautatún.

De kerk is opgetrokken in groot formaat kloostermoppen en de afgelopen eeuwen is de kerk al een aantal keren prachtig gerestaureerd. In de zuidgevel van de toren hangt een astronomisch uurwerk. dat in 1946 door een onderduiker werd geschonken aan de kerk.  

Ioannis is een Friese naam die ontleend is aan de oorspronkelijke beschermheilige van de kerk: Johannes de Doper en de Romeinse god Janus. Ioannis is degene die de kerk van Wier als theaterkerk nieuwe leven heeft ingeblazen.

Je kunt hier terecht voor theater, muziek, cabaret, exposities, toneel, dans, verhalen en gedichten. Ook is de locatie te huur voor een bruiloft, diner of feest. De kerk wordt gerund door vrijwilligers van de plaatselijke commissie.

De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Meer weten over de kerk? Klik dan hier

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Ioannis Theatertsjerke Wier

Lautawei 3 a
9043 VN Wier
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse