Theaterkerk Mammemahuis
Jellum
Het theater is vernoemd naar de Mammema State, dat ooit tegenover de kerk stond en waar jonker Sikke van Dekema, woonachtig was. Het kerkje van Jellum, thans Mammemahuis, is de laatste rustplaats van Jonker Sicke van Dekema (1548-1625). Hij en zijn naasten...
Het theater is vernoemd naar de Mammema State, dat ooit tegenover de kerk stond en waar jonker Sikke van Dekema, woonachtig was. Het kerkje van Jellum, thans Mammemahuis, is de laatste rustplaats van Jonker Sicke van Dekema (1548-1625). Hij en zijn naasten rusten in de grafkelder, onder het podium van het Mammemahuis. Deze jurist vormt 400 jaar later de inspiratie voor dit theater.
In het Mammemahuis kun je in alle rust genieten van ceremonies, bijeenkomsten, bruiloften, muziek, theater, lezingen, presentaties en (theater)diners. Een huis waar men kan leren en beleven, vandaar de ondertitel leer- & beleefhuis; educatief, museaal, muzikaal en theatraal.
Het Mammemahuis als leerhuis
De voormalige functie van het kerkgebouw komt zoveel mogelijk terug in het Mammemahuis. Als leerhuis en beleefhuis die ten dienste staat van de lokale en regionale gemeenschap. Het leerhuis speelt in op actuele, maatschappelijke vraagstukken. Zoals de leefbaarheid van samenlevingen. Het Mammemahuis biedt plaats aan een continue leerkring en richt zich met name op “yeps”; Young Eldery People en de regio.
Het Mammemahuis als beleefhuis
Het gebouw geeft ruimte aan recreatieve en culturele activiteiten voor de bewoners van Jellum/Bears en omgeving. Een bijzonder theater in het Friese landschap met een rijke historie. In het voorjaar van 2022 werd de grafkelder ingewijd. Jonker Dr. Sicke van Dekema stond hierin centraal. Hij werd weer verwelkomd als inwoner van Jellum.
In samenwerking met het gelijknamige restaurant, Jonker Sikke, tegenover het kerkje, wordt gezorgd voor de inwendige mens. Zo kan de gewenste catering bij bijvoorbeeld een vergadering, lezing, bruiloft of theaterdiner, mooi op maat worden afgestemd op de wensen en behoeften van onze gasten.
Heeft u vragen over het Mammemahuis? Of wilt u het kerkje een keer komen bekijken om te zien of het een passende locatie voor u is? Schroom dan niet en neem contact op met ons!
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Woudemansteeg
WoudemansteegJan Woudman woonde in de 17de eeuw in deze steeg Al in 1629 heet het hier ‘Jan Woudmans steech’, naar een van de toenmalige bewoners. Dat zijn naam zo...
Harlingen -
Het Princessehof
Het PrincessehofMidden in de historische binnenstad van Leeuwarden staat het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, voorouder van Koning Willem-Alexander. Ook werd in hetzelfde pand de wereldberoemde M. C. Escher geboren.
Leeuwarden -
De Mouterij Franeker
De Mouterij FranekerVoormalig schuilkerkje. Stichting De Mouterij heeft de kerkzaal met zorg gerestaureerd en geschikt gemaakt voor culturele activiteiten.
Franeker -
Werkplaats12
Werkplaats12Werkplaats 12 is het atelier, kunstwerkplaats en expositieruimte van Stichting Creator. Beeldend kunstenaars Erik Sok en Ellen van Putten houden iedere maandag open atelier.
Harlingen -
Theater de Koornbeurs
Theater de KoornbeursTheater & Film de Koornbeurs heeft een uitgebreid en gevarieerd programma met cabaret, dans, teksttoneel, jeugdtheater, shows, muziek- en muziektheater.
FRANEKER -
Bauck Coninxsteeg
Bauck ConinxsteegHet achterom van een rijke steenbakker<br /> Wanneer een straat naar een bekende plaats- of landgenoot wordt vernoemd, gaat het 9 van de 10 keer om ee...
Harlingen -
Sint Odolphisteeg
Sint OdolphisteegDe heilige Odolphus had de bijnaam Apostel der Friezen Benedictijn en missionaris Sint Odulphus zet begin 9e eeuw het werk van Willibrord en Bonifatiu...
Harlingen -
Het Brouwdok - Gedichtenroute
Het Brouwdok - GedichtenrouteHet gedicht ‘See, do wide see’ is in juni 1884 geschreven door Nederlands politicus Pieter Jelles Troelstra en te vinden in zijn Samle fersen (verzamelde gedichten).
Harlingen -
CatchFish
CatchFishHarlingen is weer een kunstwerk rijker. In De Nieuwe Willemshaven vind je het kunstwerk CatchFish. De ‘CatchFish’ is afgereisd naar de gemeente Harlingen om bewustwording rond de gevolgen van plastic zwerfafval te creëren.
Harlingen -
Leerlooierssteeg
LeerlooierssteegOnwelriekend domein van ambachtslieden<br /> In de 17e eeuw wordt deze steeg ‘Claes Leerlooierssteeg’ en ‘Perksteeg’ genoemd. Achter de kerk, waar nu...
Harlingen
In der Nachbarschaft
-
Leeuwarden - Mantgum | Elfstedenpad: etappe 1
Leeuwarden - Mantgum | Elfstedenpad: etappe 1(21.5 km)Leeuwarden -
LF weekendtocht Friese kust en Middelzee
LF weekendtocht Friese kust en Middelzee(145.0 km)Leeuwarden