Direkt zum Hauptinhalt
MAP
de

Greidhoeke | augmented reality route

(52,8 km)

Met augmented reality (AR) kun je met je smartphone dingen zien die er in het echt niet zijn. De MeAR Fryslân app voegt een digitale laag over de werkelijkheid toe. Tijdens deze AR-route kijk en luister je naar verhalen over deze bijzondere plekken. 

Greidhoeke
Vanaf natuurgebied Skrok bij Wommels stap je op de fiets voor een 42 kilometer lange fietsroute door de Greidhoeke. Een gebied dat bekend staat op het uitgestrekte weidelandschap en de rijke terpendorpen.

Het is aan te raden de MeAR Fryslân app voor vertrek te downloaden, hier download je ook alvast de route. Zo heb je tijdens de reis geen internet nodig. Tip: neem oordopjes en een powerbank mee voor onderweg.

Das wirst du sehen

Startpunkt: Swynzerpaad 1
8731 BE Wommels
1

Skrok

Skrok

Zwischen Wommels und Easterein befindet sich das Vogelschutzgebiet Skrok. Vögel suchen dieses Gebiet auf, um Ruhe und Nahrung zu finden, und im Frühjahr sind die blühenden Wiesen ein perfekter Brutplatz.

2

De Martinikerk Easterein

De Martinikerk Easterein

De Martinikerk is een in de 14e eeuw gebouwde kerk, gelegen op een omgrachte ophoging. Er is in het midden van de 11e eeuw een tufstenen voorganger gebouwd. De kerkzaal is te huur. Men kan ook een rondleiding reserveren.

3

Theetuin en minicamping de Dille

Theetuin en minicamping de Dille

Unieke pleisterplaats aan de Elfstedenroute, tussen Leeuwarden en Sneek. Onze theetuin is gelegen aan de Zwette, in het midden van Friesland. De minicamping ligt aan het water, u kunt hier uw hengeltje uitgooien of een lekkere duik nemen.

4

Pluktuin Easterwierrum

Pluktuin Easterwierrum

Pluktuin Easterwierrum bevindt zich op de Dilen bij de picknickbank, naast het fietspad. Het gaat om een bloemen pluktuin. Op 2 mei zullen de eerste bloemen, bollen en zaden gepland worden. Tegen betaling kan een ieder een bos bloemen plukken.

5

Mumienkeller Wiuwert

Mumienkeller Wiuwert

Im Jahr 1765 fanden Zimmerleute zufällig bei Holzschnitzarbeiten in der Kirche unverweste Leichen in der Krypta. Der Schock ihres Lebens! Voller Panik rannten sie aus der St.-Nikolaus-Kirche.

6

Sint Joriskerk Britswert

Sint Joriskerk Britswert

Hoewel er in de kerk van Britswert geen mummies te zien zijn, is het aardig dit 12e eeuwse godshuis - opgetrokken uit gele Friese moppen - te bezoeken.

kerk Britswert
7

Johanneskerk Weidum

Johanneskerk Weidum

De romano-gotische kerk uit de 13e eeuw - oorspronkelijk gewijd aan Johannes de Evangelist - vormt samen met de omliggende straatjes en het naastgelegen kaatsveld voor een karakteristiek plaatje.

Johanneskerk Weidum
8

Uniastate en Tsjerke Bears

Uniastate en Tsjerke Bears

Auf dem Gelände des kulturhistorischem Zentrum Uniastate befindet sich eine Kirch aus dem 13. Jahrhundert mit einem bezauberten Innenraum und einer wunderschön geschnitzten Kanzel.

9

Mariakerk Winsum

Mariakerk Winsum

De kerk, oorspronkelijk gewijd aan Maria, staat op een terp. De zaalkerk met driezijdige koorsluiting heeft een kern uit de 16e eeuw en een noordgevel uit de 18e eeuw.

10

Museum It Tsiispakhûs

Museum It Tsiispakhûs

Wommels hat eine reiche Geschichte auf dem Gebiet des Handels mit Butter, aber noch mehr mit Käse. Die vielen noch sehr deutlich erkennbaren Häuser der Käsehändler in Wommels erinnern an diese Zeit, die von ca. 1880 bis 1910 dauerte.

11

Jacobi-Kirche

Jacobi-Kirche

Die Jacobi-Kirche steht auf der Warft von Wommels. Die einschiffige Kirche aus dem 13. Jahrhundert wurde um 1508 nach einem Brand wieder aufgebaut. Im dreigliedrigen Turm (1862) hängen eine Uhr (1494) von Geert van Wou und eine Uhr aus dem Jahr 1611.

Endpunkt: Swynzerpaad 1
8731 BE Wommels

Beschreibung

Startpunkt: Swynzerpaad 1
8731 BE Wommels

Voor de optimale ervaring raden we je aan de MeAR Fryslân app te downloaden. In die app kun je de specifieke route downloaden zodat je onderweg geen internet nodig hebt.

Endpunkt: Swynzerpaad 1
8731 BE Wommels