Direkt zum Hauptinhalt
Karte
de

Froskepôlle molen

Leeuwarden

Froskepôlle molen is een poldermolen op het recreatiegebied de Froskepôle aan de oost kant van Leeuwarden. De functie is het doormalen van de vijvers op De Froskepôlle: vanaf 1962 is de molen geregeld in gebruik en op afspraak geopend voor bezichtiging.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Deze molen werd oorspronkelijk in 1896 gebouwd aan de Zwette; vanwege de locatie werd wel van de 'Zwettemolen' gesproken. De molen bemaalde twee polders, namelijk het Huizumer en Goutumer Nieuwland, met een gezamenlijk oppervlak van 350 ha.
Oorspronkelijk was op beide roeden zelfzwichting aanwezig, in 1940 was dit nog maar op één roede het geval.

In verband met de uitbreiding van het industrieterrein moest de molen worden verplaatst. De molen werd daartoe in 1958 door de gemeente Leeuwarden aangekocht. Op 25 april 1962 volgde overplaatsing, over water, van de Zwette naar de huidige standplaats op het recreatie-eiland Froskepôlle. De molen werd op twee dekschuiten geplaatst en over een afstand van enkele kilometers over het Van Harinxmakanaal versleept.
Daarna volgde herstel door molenmaker A. de Roos. Functie werd het doormalen van de vijvers op De Froskepôlle: vanaf 1962 is de molen geregeld in gebruik. 

Het bovenwiel is bijzonder van constructie: de velgen zijn zeer breed en aan de binnenzijde niet afgerond, zoals gebruikelijk, maar als zeshoek uitgevoerd. Als gevolg is het wiel nagenoeg 'dicht'.   De molen is op afspraak geopend voor bezichting  Molenaar: Tjitte Talsma / Anne Schoustra Telefoon: 058-2551921 of 06-3601 9098

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Froskepôlle molen

Avondsterweg 11 a
8938 AK Leeuwarden
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse