Direkt zum Hauptinhalt
Karte
de

Deinum (Deinum)

Deinum

Deinum een terpdorp met een iconische kerktoren. De sipel op'e toer. Goed bereikbaar door treinstation en busverbinding maar ook via het binnenwater.Door het dorp stromen het Van Harinxmakanaal en de Ballensvaart.Bezoek ook zeker het schoolplaten museum.

Deinum is ontstaan aan de Middelzee. Deinum is rond het begin van de jaartelling gebouwd op een van de vele terpen in een kwelderlandschap.

Op het restant van de terp staat het oudste gebouw in Deinum, de Sint Janskerk. Deze is gebouwd in de 13e eeuw. De kerk in Deinum is ook bekend van een versje met als tekst Yn Deinum stiet in sipel op 'e toer. De zogenaamde sipel (Nederlands: ui) is in 1589 op de toren geplaatst. In 1989 is de oude, door de bonte knaagkever aangetaste 'sipel' vervangen door een nieuw exemplaar.

Naast de kerk is ook het schoolplaten museum zeker de moeite waard om te bezoeken.

“…misschien vinden anderen mijn verzameling oude schoolplaten ook wel mooi”, dacht Piet Heeringa en daarom veranderde hij de stal van zijn boerderij in Deinum een museum met schoolplaten. Het museum is open op afspraak.

Het dorp is goed bereikbaar door treinstation en busverbinding maar ook via het binnenwater.Door het dorp stromen het Van Harinxmakanaal en de Ballensvaart en is gelegen aan de kleiroute.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Deinum (Deinum)

dorp
9033 WJ Deinum
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse