Direkt zum Hauptinhalt
Karte
de

Johanneskerk Weidum

Weidum

De romano-gotische kerk uit de 13e eeuw - oorspronkelijk gewijd aan Johannes de Evangelist - vormt samen met de omliggende straatjes en het naastgelegen kaatsveld voor een karakteristiek plaatje.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

In de gemeente Leeuwarden ligt het dorpje Weidum ten zuidwesten van de Friese hoofdstad.

De oude dorpskern ligt aan de westkant van de Hegedyk, van de vroegere zeedijk die de mensen tegen het water van de Middelzee moest beschermen. In de Middeleeuwen moet hier een vrouwenklooster hebben gestaan.

De romano-gotische kerk uit de 13e eeuw - oorspronkelijk gewijd aan Johannes de Evangelist - vormt samen met de omliggende straatjes en het naastgelegen kaatsveld voor een karakteristiek plaatje. Ten noordwesten van de kerk is nog een aparte familiebegraafplaats van de Buma's (een adellijke familie uit het dorp) te vinden. 

Het barokke interieur van de kerk is ook de moeite waard om te bezichtigen, daar vind je ook nog sporen uit de romaanse tijd, de gotiek en de renaissance. 

De kerk is tegenwoordig in eigendom bij de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Daarnaast is er een Plaatselijke Commissie die de kerk beheert en er activiteiten ontplooit ter bevordering van het gebruik, zo worden er nog tien maal per jaar erediensten van de PKN-gemeente gehouden. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Johanneskerk Weidum

Lytse Buorren 3
9024 EK Weidum
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse