Simon Stijl
Harlingen
Simon Stijl (1731 – 1804) was een bekende Harlinger die zijn woonplaats ‘Het schoonst juweel der Vriezen’ noemde (in de 18e eeuw).
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Simon Stijl (1731 – 1804) was een bekende Harlinger die zijn woonplaats ‘Het schoonst juweel der Vriezen’ noemde (in de 18e eeuw). In de ontvangsthal van het stadhuis staat het borstbeeld van Simon Stijl dat in 1860 is gemaakt door beeldhouwer Louis Royer. Stijl streefde zijn droombaan na als medisch student in Leiden in 1749 en daarna als medisch kandidaat in Franeker in 1752. In mei 1754 promoveerde hij tot doctor in de Geneeskunde in Harlingen. Naast zijn werk als arts schreef Stijl diverse verzen, gedichten en toneelstukken, zoals ‘De torenbouw van het vlek Brikkekiks in het landschap Batrachia’. Hij ontwikkelde zich als één van de meest bekende geschiedschrijvers. In 1774 verscheen ‘De opkomst en bloei der Vereenigde Nederlanden’. Stijl trad ook in als lid van de Grondwetcommissie en diende als vertegenwoordiger van Friesland bij de eerste Nationale Vergadering (1795 – 1796).
- Afstand tot jouw locatie:
Hier finden Sie Simon Stijl
In het stadhuis gemeente HarlingenNoorderhaven 86
Harlingen Route planen
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
3. Noorderhaven
3. NoorderhavenDe Noorderhaven wordt door de Friezen zelf weleens beschreven als een van de mooiste plekken van de provincie.
HarlingenVVV Informatiezuil, Route POI
VVV Informatiezuil
-
Voormalig zuivelfabriek Trynwâlden
Voormalig zuivelfabriek TrynwâldenVoormalige melkfabriek met monumenten status bestaat al sinds 1896, toen vijftien boeren de handen ineen sloegen om de stoomzuivelfabriek Trynwâlden op te richten. In 1976 kreeg de fabriek een andere bestemming maar zeker een bezichtiging waard.
GytsjerkErfgoed
Erfgoed
-
Menaldum (Menaam)
Menaldum (Menaam)Mooi centraal gelegen terp dorp. Uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer maar ook per boot. Gelegen aan de Kleiroute. Ook per fiets de moeite waard. Volg de cultuur historische fietsroute en ontdek niet alleen Menaam maar ook andere dorpen in de buurt.
MenaamHistorische buitenplaats, Route POI
Historische buitenplaats
-
Franeker (Frjentsjer)
Franeker (Frjentsjer)Elfstedenstad Franeker is een boeiende stad met haar rijke universiteitsverleden. Jarenlang werd deze stad bewoond door vele studenten daaronder waren bekende namen als Descartes.
FranekerRoute POI
Route POI
-
Bunkercomplex Groeneweg
Bunkercomplex GroenewegDit bunkercomplex aan de Groeneweg is tijdens de periode van “de koude” oorlog in gebruik geweest van de A-kring in Friesland.
LeeuwardenRoute POI
Route POI
-
Winsum (Winsum)
Winsum (Winsum)Winsum is een terpdorp is gelegen ten zuidoosten van elfstedenstad Franeker, tussen Baijum en Oosterlittens en wordt omringt door groene weiden. Dit sportieve dorp staat bekend om de jaarlijks gehouden Friese kampioenschappen fierljeppen.
WinsumRoute POI
Route POI
-
Bouwe Smits
Bouwe SmitsBouwe Smits wordt geëerd door middel van een bronzen beeld dat terug te vinden is op de Zoutsloot. In 2020 werd dit beeldje gemaakt door oud-Harlinger, de kunstenaar Henk Zielstra, en onthuld door de kinderen van Bouwe Smits.
HarlingenErfgoed, Route POI
Erfgoed
-
2. Zoutsloot
2. ZoutslootDe buurt Zoutsloot wordt eind 16de eeuw aangelegd. De naam herinnert aan de zoutindustrie die eeuwenlang belangrijk is voor Harlingen.
HarlingenVVV Informatiezuil, Route POI
VVV Informatiezuil
-
13. Voorstraat
13. VoorstraatAl in de 16de eeuw worden in de Voorstraat stenen huizen gebouwd, maar veel van de huidige voorgevels zijn opgetrokken in de 18de en 19de eeuw.
HarlingenVVV Informatiezuil, Route POI
VVV Informatiezuil
-
Peins
PeinsHet terpdorpje Peins is gevestigd op een oeverwal ten noordoosten van de stad Franeker en ligt dichtbij het Jabikspaad. Van theetuin tot refugio, Peins heeft het allemaal.
PeinsHistorische buitenplaats, Route POI
Historische buitenplaats
Routen entlang dieses Ortes
-
Beeldenroute in Harlingen
Beeldenroute in Harlingen(9,1 km)HarlingenCultuurroute, Stadswandeling, Culturele route
Cultuurroute