Direkt zum Hauptinhalt
Karte
de

Us Mem

Leeuwarden

Het beeld van ‘Us Mem’ (Onze Moeder), in 1954 gemaakt door Gerhardus Jan Adema, is misschien wel hét symbool van Fryslân geworden. Us Mem is nu onderdeel van het Fries Landbouwmuseum.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Het beeld van ‘Us Mem’ (Onze Moeder) is misschien wel hét symbool van Fryslân geworden.

Het bronzen beeld van een koe met een grote uier die veel melk kan geven is in 1954 gemaakt door Gerhardus Jan Adema. Het staat nu op de rotonde aan het begin van de Harlingerstraatweg, maar stond vroeger voor het kantoor van het FRS (Fries Rundvee Stamboek) aan het Zuiderplein. Het beeld was dan ook een geschenk van het FRS aan de stad Leeuwarden ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan.  De kampioenskoeien Evertje 45 en  Afke 13 van de fokker Haye Nicolay uit Swichum stonden model voor het beeld.

Gerhardus Jan Adema was als kunstenaar autodidact. Eigenlijk was hij huisschilder maar al gauw maakte hij naam als schilder van koeien en paarden en kreeg hij opdrachten voor beelden onder andere voor een plaquette van de maker van het planetarium in Franeker, Eise Eisinga (1744-1828), en een borstbeeld van Gybert Japicx (1603-1666), de 17e-eeuwse Friese schrijver, maar zijn belangrijkste werk is toch wel ‘Us Mem’.

Us Mem is nu onderdeel van het Fries Landbouwmuseum.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Us Mem

Harlingersingel
Leeuwarden
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse